Na sastanku HPK-a i ministra poljoprivrede odlučeno: Potpore će biti isplaćene do kraja lipnja

HPK
Sastanak HPK-a s ministrom poljoprivrede Josipom Dabrom, Foto: HPK

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) izrazila je nezadovoljstvo kašnjenjem potpora i zatražila da sve isplate prijavljenih iznosa propisanih Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama moraju ići do kraja lipnja, rekao je predsjednik HPK-a Mladen Jakopović nakon sastanka s novim ministrom poljoprivrede Josipom Dabrom.

Upravni odbor i Predsjedništvo HPK-a raspravljali su s ministrom i o izmjenama Strateškog plana RH za poljoprivredu, izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, protugradnoj obrani te mehanizmima zaštitnih cijena i kontrole uvoznih proizvoda u Hrvtaskoj.

Jakopović je kazao da su tražili da na kraju svake isplate potpora bude jasno naznačeno koliko je svaki poljoprivrednik tražio i koliko mu je isplaćeno po pojedinim stavkama. Ističe da je to bitno kako bi znali za što su sve dobili novac, a do sada se tako nešto nije radilo.

“Jedan od naših zahtjeva je i da u Upravnom vijeću Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) trebaju biti predstavnici poljoprivrednih proizvođača, kako bi se rad Agencije ubrzao i bio u službi poljoprivrede i poljoprivrednika”, rekao je Jakopović.

Predstavnici Ministarstva i APRRR-a na sastanku su objasnili kako potpore kasne jer Agencija ne može napraviti isplatu dok ne obavi sve kontrole. Naglasili su kako je došlo do administrativnih opterećenja, zbog čega neke potpore kasne, priopćili su iz HPK-a.

Svi poljoprivrednici su, kako je istaknuto na sastanku od strane predstavnika Ministarstva, dobili osnovno, potpore za mlade, proizvodno vezana plaćanja, nacionalne potpore i prvu rata za većinu eko shema – okvirno oko 70 posto. IAKS mjere kasne i planiraju se sljedeći tjedan, dok će se preraspodjelom osigurati minimalni propisani iznos za eko sheme. Do kraja tjedna trebao bi biti plaćen i ekološki uzgoj, a dobrobit životinja do kraja mjeseca. Naglašeno je kako postoji određen broj poljoprivrednika, oko 30 posto, koji nisu ispunili sve obaveze, a kojima je dan dodatni rok za nadopunu zahtjeva. Krajnji rok za isplatu je 30. lipnja ove godine.

“HPK smatra kako je provođenje kontrola na terenu trebalo krenuti na vrijeme. Postoji zbunjenost kod proizvođača vezano uz potpore koje su im isplaćene i što im se još treba isplatiti”, izjavio je Jakopović.

Iz HPK-a su poručili i da podupiru izmjene Strateškog plana, te su dogovorili dodatni sastanak. Kažu da od 2023. predlažu uvođenje nacionalne potpore uz povrat od 40 posto za investicije u poljoprivredu i preradu do 200.000 eura. Dodali su da je isto tako potrebno osigurati omotnicu za žene u ruralnim područjima.

Ističu i kako je ponovljen zahtjev za tripartitno Povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena koje bi činilo Ministarstvo poljoprivrede, HPK i predstavnici znanosti.

“Hrvatsko tržište treba biti usklađeno s burzovnim cijenama u Europskoj uniji. Moramo pojačati kontrolu uvoza hrane, poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz trećih zemalja u suradnji s Državnim inspektoratom RH, a važno je i povećati ulaganje u marketing domaćih proizvoda. Isto tako, HPK je ponovio svoj raniji zahtjev da se pokrene i ustroji Uzajamni fond, od minimalno 100 milijuna eura, iz čijih sredstava bi se namirivali poremećaji na tržištu”, priopćeno je iz HPK-a.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari