Na kraju 2023. porastao broj narudžbi zrakoplova u njemačkoj industriji

Pixabay.com
Zrakoplov, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Potražnja za njemačkim industrijskim dobrima snažno je porasla u prosincu 2023., odražavajući veliki broj narudžbi zrakoplova.

Sezonski i kalendarski prilagođene nove narudžbe porasle su u prosincu lani za 8,9 posto u odnosu na studeni iste godine, najsnažnije od lipnja 2020. godine, prenosi Hina. U studenom su se zadržale na razini prethodnog mjeseca, pokazuju revidirani podaci.

Rast na kraju prošle godine odražava “iznimno veliki broj narudžbi zrakoplova”, navode statističari, izdvojivši i više nego udvostručene narudžbe brodova i vlakova te pojačanu potražnju za metalnim proizvodima i električnom opremom velike vrijednosti.

Kada se isključe takvi poslovi, narudžbe su se smanjile za 2,2 posto u odnosu na studeni 2023. U automobilskoj industriji pale su za 14,7 posto, a u industriji strojeva za 5,3 posto.

Domaća potražnja za industrijskim dobrima u cjelini porasla je u prosincu lani za 9,4 posto, a inozemna za 8,5 posto, odražavajući 34,5-postotni rast narudžbi iz drugih članica eurozone. U cijeloj 2023. godini kalendarski prilagođene narudžbe u industriji pale su za 5,9 posto.

Val novih narudžbi u prosincu označio je prekid silaznog trenda iz prethodnih mjeseci, koje su također obilježile snažne oscilacije narudžbi velike vrijednosti, napominje njemačko ministarstvo gospodarstva.

U četvrtom tromjesečju 2023. u cjelini, narudžbe su se zadržale na razini prethodna tri mjeseca, a kada se isključe poslovi velike vrijednosti, smanjile su se za 2,6 posto, upozoravaju.

“Pokazatelji očekivanja signaliziraju trenutno slabi razvoj aktivnosti u industriji u prvom tromjesečju. Ostatak godine vjerojatno bi trebao donijeti postupni oporavak, paralelno oživljavanju domaćih gospodarskih aktivnosti”, procjenjuju u ministarstvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari