Na Jadranu manje kruzera, ali znatno više putnika

Foto: Matthew Barra/Pexels

Jadranom je u prvih pet mjeseci ove godine plovilo 40 stranih kruzera ili osam manje nego lani, a na njima je u posjet Hrvatskoj došlo 162,5 tisuća ili 68 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koje prenosi Hina.

Osim što ih je bilo nešto manje ove godine nego u prvih pet mjeseci prošle godine, strani su kruzeri ostvarili i devet kružnih putovanja manje nego lani, odnosno 126, što je 6,7 posto manje, ali su dulje boravili na Jadranu – ukupno 299 dana ili 7,6 posto više.

Od ukupnih kružnih putovanja u pet mjeseci 2023., najviše je ili 71 ostvareno u svibnju, što je dva manje nego u istom mjesecu 2022., ali je na njima u Hrvatsku došlo 83 posto više putnika ili 103 tisuće.Kako u pet mjeseci tako i u svibnju, tradicionalno je najviše stranih brodova na kružnim putovanjima bilo pod zastavom Bahama, a veliki su kruzeri dolazili pod zastavama još osam zemalja, među kojima iza Bahama slijede brodovi sa zastavama Malte, Paname, Norveške i drugi.

Najviše kružnih putovanja, što je višegodišnji trend, ostvareno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – 50,8 posto od ukupnih 126, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 26,2 posto od ukupnog broja.

Među hrvatskim morskim lukama, na prvom je mjestu također uobičajeno Dubrovnik, koji je imao najviše posjeta stranih brodova – 95. Slijede luke Split sa 64 posjeta, Zadar s 33, Šibenik s 24, Korčula s 20, Hvar s 15 i Rovinj s deset posjeta kruzera.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari