Mraz uništio vinograde u Moslavini i Plešivici

Bregovita Hrvatska
Štete od mraza u Moslavini i Plešivici, Foto: Bregovita Hrvatska/PR

Jak mraz koji je početkom tjedna pogodio unutrašnjost zemlje, stvorio je veliku štetu na vinogradima. Stradali su vinogradi u nižim predjelima Moslavine i Plešivice te u nekim dijelovima Hrvatskog zagorja.

Među vinogradima koji bilježe najveću štetu su oni Vinarije Miklaužić iz Popovače, gdje je stradala vinova loza autohtone sorte škrlet, koja se prostire na 11 hektara, a na ostalih šest su muškat, crni merlot i crni pinot.

„Na 17 hektara vinograda mraz je nanio štetu od 100 posto. Riječ je o mrazu u noći s nedjelje na ponedjeljak. Nadali smo se da temperatura neće jako pasti, pa smo u vinogradu palili bale sijena. To stvara jak dim i uzrokuje turbulencije zraka što može biti od pomoći ako je temperatura -1 stupanj. Nažalost, temperatura je pala na -3 stupnja i vinogradu nije bilo spasa. Unatoč tome, iduće smo jutro po lozi prskali aminokiseline što joj je svojevrsni lijek za stres. Idućih dana vidjeli smo da je sve bilo uzalud“, kazao je Marko Miklaužić, vinogradar i vinar Vinarije Miklaužić.

Vinograd je osiguran, a njemačka osiguravajuća kuća VH već je izašla na teren i potvrdila stopostotnu štetu u vinogradu.

Bregovita Hrvatska/PR
Šteta od mraza, vinograd Vinarije Miklaužić, Foto: Bregovita Hrvatska/PR

No, poljoprivrednici, a posebno vinogradari i voćari, na svojoj koži osjećaju koliko se klima promijenila, iz godine u godinu. Vinogradari ulažu nadljudske napore kako bi uzgojili vinovu lozu, no klima je neumoljiva, kaže predsjednik udruge Bregovita Hrvatska, koja obuhvaća pet vinogorja: Zagorje i Međimurje, Prigorje i Bilogoru, Pokuplje i Moslavinu te Plešivicu.

„Kada smo u veljači vidjeli da temperature prelaze 20 stupnjeva, znali smo da će loza propupati, no da je u nastavku proljeća može uništiti naglo zahlađenje. Prije ovotjednog mraza neki su izboji loze dosezali 40 centimetara. Bujanje loze uranilo je najmanje mjesec dana u odnosu na prethodna desetljeća“, kazao je Miroslav Polovanec, predsjednik ove Udruge i vinar Vinarije Polovanec.

Vinari Bregovite Hrvatske, nadaju se da će loza roditi bar u manjim vinogradima, onima na drugim lokacijama gdje se nije toliko brzo razvila.

I iz Hrvatske voćarske udruge jučer su priopćili da su štete od mraza u voćnjacima i vinogradima vidljive su gotovo u cijeloj Hrvatskoj, ali su raznolike ovisno o području, kazao je predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski.

Zadnji mraz, početkom ovoga tjedna posebno je oštetio vinograde u Požeškoj kotlini, a jabuke na širem području Moslavine, Bilogore i Slavonije, kazao je Ledinski napominjući kako će štete biti posebno vidljive na kvaliteti jabuka.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari