Hrvatska ima povoljne uvjete za ekološku poljoprivrednu proizvodnju

Hina
U organizaciji Hrvatske voćarske zajednice održano je 17. Savjetovanje hrvatskih voćara na temu voćarstva u ekološkoj proizvodnji, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Hrvatska ima povoljne uvjete za razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje, istaknuto je na 17. Znanstveno-stručnom savjetovanju hrvatskih voćara.

Površine pod ekološkom poljoprivredom rastu, no rast površina ne prati i rast proizvodnje, a razlog tome je što ekološka poljoprivreda zahtijeva veći trud, skuplja sredstva i ima niže prinose, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Istaknula je da su u Hrvatskoj najosjetljiviji proizvodni sektori mlijeka, voća i povrća.

Dodala je kako je proizvodnja mandarina važna za Hrvatsku, ali smatra da se sezona mora produljiti i da se neki nasadi moraju restrukturirati, a važno je i udruživanje proizvođača.

Predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), Branimir Markota, rekao je da ekološka poljoprivreda predstavlja cjelokupni sustav upravljanja proizvodnjom hrane kojim se osiguravaju očuvanje prirodnih resursa, okoliša, klime, održavanje visoke biološke raznolikosti i u konačnosti zdravlja ljudi, prenosi Hina. Republika Hrvatska, ustvrdio je, raspolaže vrlo povoljnim uvjetima za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, što je preduvjet ne samo razvoja ekološke poljoprivrede nego i ekološke proizvodnje.

Osvrnuvši se na stanje u voćarstvu, naveo je kako razne objektivne okolnosti, posebice klimatske promjene, unose sve više neizvjesnosti u proizvodnju voća i hrane općenito. Sve se češće postavljaju pitanja u kojim količinama i po kojoj kvaliteti je moguće realizirati proizvodnju voća bez obzira je li riječ o konvencionalnoj ili ekološkoj proizvodnji.

HINA /Zvonimir Kuhtić
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, 17. Savjetovanje hrvatskih voćara, Foto: HINA /Zvonimir Kuhtić

Zahtjevi tržišta sve više dovode u pitanje opstojnost proizvodnje u postojećim količinama. Proizvodnja hrane više nije samo problem proizvođača nego i svih dionika kojih se hrana tiče, dodao je.

“Voće se oduvijek proizvodilo i proizvodit će se i ubuduće, ali treba jasno reći da proizvodnja voća ima i sve veće troškove. A bez nadoknade tih troškova, teško je očekivati opstanak proizvodnje, a kamoli njezino povećanje”, istaknuo je Markota.

Na skupu je naglašeno kako živimo u vremenu gdje potrošači sve više vode brigu o kvaliteti hrane. Ekološka proizvodnja, kako je rečeno, zahtijeva određene agrotehničke mjere. To je proizvodnja koja zahtijeva više rada, više znanja, ima manje prinose i proizvodi su skuplji. No, tržište želi te proizvode.

Zamjenik predsjednika HVZ-a Stjepan Zorić je kazao kako je stanje u voćarstvu dosta loše, bilježi se pad proizvodnje, a i sve manji je interes za podizanje novih nasada. No, vjeruje kako će novi ciklus investiranja u hladnjače poboljšati situaciju, barem da se zaustavi pad proizvodnje.

Prema iznesenim podacima, proizvodnja voća u 2022. iznosila je 164.629 tona. Samodostatnost u proizvodnji voća u RH danas je na oko 50 posto potreba.

8 Odgovora

  1. Nije li to vec dugi niz godina prisutno u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj?

  2. Ima Hrvatska uvjete za svašta, ali šteta sto smo nesposobni za bilo sta od toga

  3. Ima Hrvatska povoljno uvjete za sve samo netko treba iskoristiti taj potencijal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari