Program potpore za voćare, vrijedan 5,4 milijuna eura, upućen u javnu raspravu

Pixabay.com
Mandarine, Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u javnu je raspravu uputilo nacrt Programa potpore za proizvođače voća vrijedan 5,4 milijuna eura. Cilj programa je sprječavanje daljnjeg pada proizvodnih površina, napuštanja proizvodnje od proizvođača s malim, ali pretežitim proizvodnim površinama i održavanje postojeće razine ukupne proizvodnje svježeg voća.

Program će se provoditi u 2024. i 2025. godini, a sredstva za njegovu provedbu osiguravaju se iz državnog proračuna, prenosi Hina. Maksimalni jedinični iznos potpore je 600 eura po hektaru za površine prihvatljive za potporu.

Korisnici mogu biti poljoprivrednici koji uzgajaju jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje, šljive, jagode, mandarine i klementine, kupine i maline te su u Upisniku poljoprivrednika, imaju evidentirane poljoprivredne površine u ARKOD sustavu na temelju kojih je podnesen Jedinstveni zahtjev za 2023. i ostvarili su proizvodno vezanu potporu dohotku (PVP) za voće u 2023. godini.

Za potporu je prihvatljivo prvih 20 hektara poljoprivrednih površina na kojima je korisnik potpore uzgajao voćne vrste iz programa u 2023., a zbrajaju se one površine za koje je zadovoljena minimalno prihvatljiva površina po pojedinoj voćnoj vrsti.

Najmanja površina po jednoj vrsti voća prihvatljiva za potporu iznosi: za jabuke i kruške jedan hektar svake vrste pojedinačno, za breskve i/ili nektarine 0,5 hektara, marelice, trešnje, višnje i šljive 0,5 hektara za svaku vrstu pojedinačno, jagode, maline i kupine 0,25 hektara svake vrste pojedinačno te mandarine i klementine 0,25 hektara (pojedinačno ili mješovito).

U nacrtu prijedloga Programa navodi se kako su zadnjih godina zapaženi negativni trendovi u proizvodnji voća. To se ponajprije odražava u padu površina s voćem, broja gospodarstava, prinosima po površinama, vanjskotrgovinskoj bilanci i s njom povezanoj samodostatnosti s obzirom na potrebe domaćeg tržišta.

11 Odgovora

  1. Daj svinjogojcima, daj voćarima, daj cvjećarima, daj frizerkama.. Pa dokle više? Tko je sljedeći? Možda nogometaši?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari