Moody’s podigao kreditni rejting Zagreba i Zagrebačkog holdinga

Pixabay.com
Zagreb / Foto: Pixabay.com

Agencija Moody’s podigla je izglede za rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga sa stabilnih u pozitivne, uz zadržavanje Baa2 investicijskog rejtinga, priopćili su u ponedjeljak iz Gradskog poglavarstva, a prenosi Hina.

U izvješću Moody’s podsjeća da do povećanja kreditnih izgleda Grada Zagreba dolazi nakon istovrsnog povećanja za Hrvatsku te da su kreditni rejting Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga na istoj razini kao i kreditni rejting zemlje.

Napominju i slične dugoročne izglede za makro-ekonomski rast za koje očekuju da će ojačati financijske rezultate Grada Zagreba i doprinijeti nastavku smanjenja duga u sljedećih nekoliko godina. Nadalje, uslijed uspješnog upravljanja gradom, Moody’s navodi niske okolišne, socijalne i upravljačke rizike za Zagreb.

Govoreći o zaštiti okoliša, agencija ističe zaštitu od poplave, odnosno nužnost obnove vodovodne i kanalizacijske infrastrukture.

Jak demografski profil, najveće plaće u državi i najniža nezaposlenost u Hrvatskoj razlog su niskog socijalnog rizika, stoji u priopćenju. Tome pridodaju i visoku razinu pristupa obrazovanju, dobre zdravstvene i ostale ključne usluge. Niski upravljački rizici, prema agenciji, proizlaze iz dobrog upravljanja Gradom i jakih institucija.

Što se tiče kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga, na njega prvenstveno utječu rezultati Grada koji mu pruža snažnu podršku u donošenju i provedbi važnih odluka, kao i ključna uloga Holdinga u upravljanju gradskim komunalnim uslugama.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ističe kako kreditni rejting ima važnu ulogu u mogućnosti Grada da unaprijedi usluge i gradsku infrastrukturu, budući da veći kreditni rejting znači jeftiniji pristup novcu i veći interes ulagača.

Podsjetio je da je ovo, uz druge kreditne agencije, šesto povećanje rejtinga ili kreditnih izgleda Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u mandatu njegove gradske uprave.

“Ovakva potvrda najvećih svjetskih financijskih agencija najbolje govori o uspješnosti ove gradske uprave u upravljanju Gradom Zagrebom, na što sam iznimno ponosan”, zaključio je Tomašević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari