Ministar financija: Za provedbu Agende 2030 potrebna suradnja UN-a i međunarodnih financijskih institucija

Rasprava u UN-u, foto: PR

Izaslanstvo Ministarstva financija, predvođeno ministrom financija Markom Primorcem, sudjeluje na Forumu „Financiranje za razvoj“ Gospodarskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda (UN Economic and Social Council – ECOSOC) koji se održava od 22. do 25. travnja 2024. u New Yorku.

Na Forumu sudjeluju države članice i multilateralne organizacije s ciljem rješavanja problema izazova i prioriteta financiranja održivog razvoja. Ovogodišnji Forum pokretač je pripremnog procesa 4. međunarodne konferencije.

Primorac je na Forumu za vrijeme opće rasprave dao izjavu vezanu uz financiranje održivog razvoja. Istaknuo je da je financiranje za razvoj ključno za postizanje Agende 2030 i njenih Ciljeva održivog razvoja.

Naglasio je da Četvrta konferencija o financiranju za razvoj 2025. (FfD4) predstavlja jedinstvenu priliku u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji za usklađivanje rješenja koja će doprinijeti ostvarenju Agende 2030.

To zahtijeva suradnju između Ujedinjenih naroda i međunarodnih financijskih institucija, posebno Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Važno je usvojiti sveobuhvatan pristup financiranju za razvoj, uzimajući u obzir povezanost ciljeva održivog razvoja, ljudskih prava te potrebu za reformom trenutne međunarodne arhitekture., poručio je Primorac.

Ministar Primorac, foto: PR

Agenda 2030 i 17 glavnih ciljeva

Glavnu okosnicu razvojne agende predstavlja 17 ciljeva održivog razvoja  (Sustainable Development Goals – SDGs) detaljno razrađenih u 169 međusobno usko povezanih pod-ciljeva. Riječ je o ključnoj platformi za rješavanje najvažnijih izazova današnjice u njihovoj međusobno povezanoj gospodarskoj, socijalnoj, okolišnoj i političko-sigurnosnoj dimenziji.

Zbog svoje sveobuhvatnosti, uključivosti, univerzalnosti i transformativnog karaktera Agenda 2030 te njezina dosljedna provedba od prvorazrednog je značaja za cijelu međunarodnu zajednicu. Agenda 2030 svoje težište stavlja na ljude, planet, prosperitet, mir i partnerstvo (People, Planet, Prosperity, Peace, Partnership), očekujući od država da u skladu sa svojim nacionalnim kapacitetima učine sve da  „nitko ne bude ostavljen po strani“ („leaving no-one behind“).

Ciljevi su tiču borbe protiv siromaštva, gladi, za zdravlje, kvalitetnu edukaciju, jednakost spolova, čistu vodu i sanitaciju, priuštivu i čistu energiju, pristojan rad i gospodarski rast, industriju inovacija i infrastrukturu, smanjenje nejednakosti, održive gradove i zajednice, odgovornu potrošnju i proizvodnju, briga za klimu, podvodni život, i život na zemlji, mir, pravdu i jake institucije te partnerstvo u ispunjavanju ciljeva.

Provedbom UN-ove Agende 2030 ujedno se jačaju načela dobre vladavine, te vladavine prava na nacionalnoj i svjetskoj razini, dok se istodobno umanjuju rizici odnosno uzročnici različitih kriza, sukoba i drugih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti.

Agenda 2030 poziva države da što prije razviju praktična i ambiciozna nacionalna rješenja za njezinu ukupnu provedbu. Pri tome se također mogu koristiti i postojeći instrumenti poput nacionalnih strategija održivog razvoja. 

Nastavno na održanu Proljetnu skupštinu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ministar Primorac s izaslanstvom razmijenio je mišljenja o financiranju održivog razvoja i s predstavnicima privatnog sektora.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari