Minimalna plaća u Republici Srpskoj za 150 eura veća od one u Federaciji BiH

pixabay.com
Sarajevo, Kazandžiluk Foto: Pixabay.com

Minimalna plaća u entitetu Republici Srpskoj bit će od početka 2024. godine 900 konvertibilnih maraka ili oko 450 eura, što je za 150 eura više od minimalne plaće koju primaju zaposlenici u Federaciji BiH, gdje vlada pokušava mjerama jednokratnih isplata pomoći radnicima suočenih s rastom cijena i inflacije.

Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj u četvrtak odlučila da najniža plaća u tom entitetu u sljedećoj godini bude 900 maraka (oko 450 eura).

Istodobno u Federaciji BiH, navodi Hina, najniža plaća ostaje oko 300 eura.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković iz SNSD-a Milorada Dodika izjavio je kako će vjerojatno odlukom Vlade o iznosu najniže plaće biti pogođen određen broj radnika i gospodarstvenika, kojima je najavio dodatnu pomoć.

Ranije je predsjednik RS-a Milorad Dodik najavljivao kako će minimalna plaća iznositi oko 520 eura, što se ipak nije ostvarilo.

Vlasti u Federaciji BiH su nedavno omogućile poslodavcima da isplate novčanu potporu radnicima bez oporezivanja u najvišem iznosu do 1.250 eura.

Na taj su način pokušali udovoljiti kritikama da je zbog rasta cijena roba i inflacije značajno otežan njihov život. U međuvremenu su naveli kako rade na poreznoj reformi koja bi trebala omogućiti rast plaća. 

Najniža plaća bi po tim projekcijama trebala iznositi 500 eura, no tome se protive udruženja poslodavaca. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari