Milijuni rudara ostaju bez posla zbog energetske tranzicije

Pixabay.com
Ugljen, ilustracija Foto: Pixabay.com

Prijelaz na čišće izvore energije ugasit će do sredine stoljeća gotovo milijun radnih mjesta u rudarskom sektoru, izračunala je tvrtka Global Energy Monitor, upozorivši vlade da rudari ne bi smjeli biti gubitnici procesa tranzicije.

Stotine rudnika bit će zatvoreno u nadolazećim desetljećima zbog kraja radnog vijeka i zamjene ugljena energentima s niskom razinom ugljika, prenosi Hina.

Većina rudnika koje vjerojatno čeka zatvaranje “nije sastavila plan o produljenju poslovanja odnosno o upravljanju prijelazom na gospodarstvo bez ugljena”, upozorio je američki think tank Global Energy Monitor (GEM).

Vlade se moraju pobrinuti da radnici ne budu gubitnici u procesu energetske tranzicije, upozorila je Dorothy Mei, voditeljica GEM-ovog projekta Global Coal Mine Tracker.

“Zatvaranje rudnika ugljena nije moguće izbjeći, ali jest moguće izbjeći gospodarske teškoće i socijalne probleme radnika”, naglasila je Mei.

GEM je analizirao 4.300 aktivnih rudnika i prijedloga o njihovom otvaranju u zemljama širom svijeta koji zapošljavaju gotovo 2,7 milijuna radnika. Utvrdili su da u rudnicima koji će prestati s radom do 2035. radi više od 400.000 rudara.

Provedba plana o postupnom smanjivanju uporabe ugljena kako bi se rast temperature na Zemlji ograničio na 1,5 Celzijevih stupnjeva podrazumijevat će angažman samo 250.000 rudara, manje od 10 posto trenutno zaposlenih, procjenjuje GEM.

Kineska industrija ugljena, najveća u svijetu, trenutačno zapošljava više od 1,5 milijuna ljudi, procjenjuje GEM. Od procijenjenih milijun izgubljenih radnih mjesta do 2050. godine više od 240.000 bit će zatvoreno samo u kineskoj pokrajini Shanxi.

Kineske rudarske tvrtke već su prošle kroz nekoliko ‘valova’ restrukturiranja u proteklim desetljećima i mnoga rudarska područja na sjeveru i sjeveroistoku tragaju za novim izvorima rasta i zapošljavanja.

“Industrija ugljena u cjelini na lošem je glasu kada je u pitanju odnos prema radnicima”, rekao je Ryan Driskell Tate, GEM-ov programski direktor za ugljen.

“Treba nam proaktivno planiranje za radnike i zajednice (koje žive od ugljena) … kako bi sektor i vlade i u budućnosti bili odgovorni prema radnicima na čija je leđa tako dugo padao najveći teret”, poručio je Driskell.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari