Microsoft i Qcells sklopili ugovor o opskrbi solarnim panelima

Pixabay.com
Solarni panel, Foto: Pixabay.com

Južnokorejski Qcells priopćio je da će opskrbljivati ​​Microsoft s 12 gigavata solarnih panela američke proizvodnje do 2032. godine, što su tvrtke nazvale jednim od najvećih poslova takve vrste ikada.

Sporazum osigurava znatnu i stabilnu potražnju za panelima koje će Qcells proizvoditi u svojoj novoj tvornici u Georgiji, u Sjedinjenim Američkim Državama, vrijednoj 2,5 milijarde dolara, objavio je Reuters. Za Microsoft, koji je tražio pouzdanog dobavljača panela kako bi smanjio rizike opskrbnog lanca, ugovor će pomoći u postizanju cilja da svoje operacije napaja 100 posto obnovljivom energijom do 2025. godine.

Dvije su tvrtke prvi put sklopile ugovor o 2,5 gigavata prije godinu dana. Kroz ovaj prošireni ugovor, Microsoft će povećati svoju ukupnu predanost na 12 GW, što je dovoljno za napajanje oko 1,8 milijuna domova, priopćile su tvrtke.

Qcells je rekao da će mu suradnja s Microsoftom pomoći uspostaviti solarni opskrbni lanac u SAD-u, kako bi se natjecao s Kinom. Tvrtka će proizvoditi silikonske ingote, pločice i ćelije, kao i same module.

Trenutačno, većina panela sastavljenih u SAD-u koristi komponente proizvedene u Aziji, podsjeća Reuters, gdje su cijene naglo pale u posljednjih godinu dana.

Poticaji u Zakonu o smanjenju inflacije predsjednika Joea Bidena nastoje potaknuti američku proizvodnju komponenti čiste energije kako bi se smanjilo to oslanjanje na robu proizvedenu u inozemstvu.

“Mi smo jedini koji stvarno izgrađuju puni lanac opskrbe. I to zahvaljujući partnerstvu koje imamo s Microsoftom,” Jihyun Kim, izvršni potpredsjednik u Qcells, odjelu Hanwha Solutions Corp.

3 Odgovora

  1. Microsoft polako ali sigurno koraća prema cilju od 100 postotnog napajanja obnovljivom energijom što je odlično.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari