Microsoft će uložiti gotovo tri milijarde eura u Švedsku

Podatkovni centar, Foto: Brett Sayles/Pexels

Američki tehnološki div Microsoft izvijestio je u ponedjeljak da će uložiti 2,9 milijardi eura u proširenje infrastrukture za poslovanje u oblaku i umjetnu inteligenciju u Švedskoj.

Popularnost generativne umjetne inteligencije (AI) potaknula je potražnju za uslugama u oblaku pa tehnološki divovi poput Microsofta i Amazon Web Servicesa (AWS) najavljuju milijarde dolara ulaganja u gradnju podatkovnih centara u Europi.

Hina navodi kako je u studenom Microsoft najavio ulaganja u podatkovne centre u Velikoj Britaniji, dok su u veljači skicirali planove i za Njemačku i Španjolsku.

Kompanija će u podatkovne centre u švedskim gradovima Sandvikenu, Gavelu i Staffanstorpu ugraditi 20.000 najnaprednijih grafičkih procesorskih jedinica, koje planira nabaviti od Nvidie, a možda naknadno i od AMD-a.

“U konačnici mogli bismo ugrađivati i vlastite čipove”, rekao je šef Microsofta Brad Smith.

Američka kompanija želi potaknuti usvajanje umjetne inteligencije u nordijskim zemljama. Za Švedsku pripremaju edukacijske programe u organizacijama, školama, na sveučilištima i u drugim javnim institucijama i dijelovima društva koje planiraju provoditi u iduće tri godine.

Napominju da ulažu i u obnovljive izvore energije i da su u Švedskoj osigurali gotovo 1.000 megavata “zelene” struje.

“AI je tehnološka transformacija koju treba promatrati kao multiplikator ili katalizator… To je dio strategije za budućnost u kojoj bismo, nakon uspješne borbe s inflacijom, trebali ući u novu fazu, fazu ulaganja”, smatra švedski premijer Ulf Kristersson.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari