McDonald’s: Promet u 2023. slabiji u SAD-u ali i inozemstvu

Pixabay.com
McDonald's, ilustracija Foto: Pixabay.com

Američki lanac zalogajnica McDonald’s izvijestio je o usporavanju rasta prometa na kraju 2023. godine, uz dvostruko slabiji rast u matičnom SAD-u i gotovo stagnaciju u inozemnim restoranima pod franšizama na Bliskom istoku.

Ukupni promet u McDonald’sovim restoranima porastao je u razdoblju od listopada do prosinca lani za 3,4 posto, prenosi Hina. U prethodna tri mjeseca uvećan je za 8,8 posto.

U SAD-u i na globalnim tržištima porastao je nešto više od četiri posto, zbog podignutih cijena. U takvim je uvjetima stopa rasta u SAD-u bila upola niža nego u razdoblju od srpnja do rujna 2023. budući da su kupci naručivali manje hrane i birali jeftinija jela.

U inozemnim restoranima McDonald’sov promet porastao je u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca samo 0,7 posto, nakon 10,5-postotnog rasta u ljetnom tromjesečju. Sukob Izraela i palestinskog Hamasa “značajno” je utjecao” na rezultate na nekim inozemnim tržištima, istaknuli su u McDonald’su, izdvojivši Maleziju, Indoneziju i Francusku.

Najteže posljedice osjetili smo na Bliskom istoku, rekao je izvršni direktor Chris Kempczinski, dodajući da ne očekuju značajno poboljšanje na tim tržištima dok rat u Pojasu Gaze ne završi.

McDonald’s se našao na udaru kritike nakon što je njegova franšiza u Izraelu objavila da je podijelila tisuće besplatnih obroka pripadnicima izraelske vojske. Objava je pokrenula veliki broj poziva na bojkot u zemljama čija javnost osuđuje izraelske vojne operacije u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze.

Vlasnici restorana s McDonald’sovom franšizom u zemljama poput Kuvajta, Malezije i Pakistana, distancirali su se od tvrtke. Kempczinski je njihovu reakciju nazvao “obeshrabrujućom i neutemeljenom”, pripisavši je “dezinformacijama”, navodi BBC.

McDonald’sova franšizna mreža obuhvaća više od 40.000 restorana diljem svijeta, a oko pet posto njih nalazi se na Bliskom istoku.

10 Odgovora

  1. Uopće me ovo ne čudi s obzirom da im je ponuda godinama ista. Nema nikakvih novih hamburgera i to me sekira.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari