Burger King i dalje otvoren u Rusiji

Pixabay.com
Američki burger, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Burger King ostaje otvoren u Rusiji unatoč ranijim najavama vlasnika brenda da će napustiti ovu zemlju. Iz Restaurant Brands International (RBI), koji posjeduje 15 posto franšiznog posla brze hrane u Rusiji, rekli su za BBC da “trenutačno nema novih informacija” o izlasku. Tvrtka je u ožujku 2022. godine rekla da je započela proces napuštanja Rusije.

Kritičari su optužili RBI da “održava Putinov režim” time što se nije odrekao svog udjela u ruskom poslovanju. RBI, jedna od najvećih svjetskih kompanija za restorane brze hrane, navela je pak svoj komplicirani ugovor o franšizi kao razlog za poteškoće u pokušaju izlaska iz zemlje.

Podsjetili su, piše BBC, da je posao zajednički pothvat s još tri partnera, za oko 800 restorana.

David Shear, predsjednik RBI-a, rekao je u ožujku 2022. godine da je glavni operater Burger Kinga u Rusiji “odbio” zatvoriti prodajna mjesta nakon prvih napada na Ukrajinu. No, dodao je da je tvrtka “započela proces” rješavanja svojih 15 posto vlasničkog udjela i da će to potrajati “neko vrijeme”.

Zajedničko ulaganje koje drži franšizu Burger Kinga u Rusiji čine RBI i tri druge strane: Alexander Kobolov s 30 posto udjela u poslovanju, ICU Group, velika ukrajinska investicijska tvrtka, koja posjeduje 35 posto udjela, te VTB Capital, podružnica VTB banke.

Na pitanje BBC-ja o napretku postignutom 18 mjeseci nakon najava, glasnogovornik kanadsko-američke tvrtke rekao je da tvrtka nema novih podataka. Glasnogovornik RBI-ja rekao je i da tvrtka odbija nova ulaganja i podršku opskrbnog lanca te da nije ostvarila nikakvu dobit od Burger Kinga u Rusiji od početka 2022. godine.

Steven Tian, ​​dio tima istraživača sa Sveučilišta Yale, koji prate što su tvrtke učinile kao odgovor na rat u Ukrajini, tvrdi da je korištenje franšiznih ugovora kao izgovora prikladna „dimna zavjesa”. Istaknuo je da su tvrtke poput Starbucksa uspjele raskinuti svoj posao u zemlji i izaći.

“Reći da žele otići, ali onda odugovlačiti nije isto što i stvarno napustiti Rusiju, a nastavljajući poslovati u Rusiji 18 mjeseci nakon Putinove invazije na Ukrajinu, oni održavaju Putinov režim”, rekao je Tian.

S druge strane, odvjetničke tvrtke ističu problematiku raskidanja franšiznih ugovora. David Bond, partner u odvjetničkoj tvrtki Fieldfisher, rekao je da RBI-jev udio od 15 posto znači da ne može jednostavno “diktirati uvjete” svojim kolegama dioničarima tražeći od njih da zatvore podružnice Burger Kinga. Također je sugerirao da bi tvrtke koje daju svoje brendove pod franšizu nerado jednostavno odustale od ugovora jer bi to moglo dovesti do “strašnih posljedica”, uključujući tužbu za kršenje ugovora, kao i narušavanje ugleda.

No, rekao je da uz navedene posljedice, RBI može prekinuti ugovor o franšizi ako želi, iako je dodao da to možda neće rezultirati prestankom postojanja brenda Burger King u Rusiji.

Jer dok Burger King i dalje posluje u Rusiji, njegov najveći rival McDonald’s, koji je bio korporativni vlasnik većine njegovih restorana, napustio je Rusiju. Ali brend, kaže Bond, i dalje postoji.

„Većina “debrendiranja” u zemlji, kao što je McDonald’s-ovo, postignuta su putem dogovorene prodaje s lokalnim poslovnim ljudima spremnim da debrendira u zamjenu za sniženu kupovnu cijenu“, kaže Bond.

KFC-ova matična tvrtka Yum! Brands je također prodana za više od 100 restorana lokalnom operateru u Rusiji, koji su u travnju preimenovani u Rostic’s.

4 Odgovora

  1. Imao sam to zadovoljstvo posjetiti Moskvu (turistički i hedonistički) i mogu reći da su burgeri u Burger Kingu u Moskvi bili puno kvalitetniji nego u BK u Hrvatskoj.

      1. Ne slažem se s vama Lucija, meso i namirnice u Burger Kingu u Hrvatskoj su vrhunske kvalitete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari