Maerskov prihod u prva tri mjeseca pao za 13,1 posto

Pixabay.com
Danska tvrtka Maersk, Foto: Pixabay.com

Danski brodar A. P. Moller-Maersk izvijestio je o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, iako je obujam tereta veći. Također je ostvaren i značajan pad u vozarinama.

U razdoblju od siječnja do ožujka Maerskov prihod pao je za 13,1 posto, na 12,36 milijardi dolara, odražavajući oštar pad u odjelu pomorskog prijevoza. Dobit prije kamata i poreza je samo 177 milijuna dolara, prenosi Hina. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 2,33 milijarde dolara.

Potražnja za kontejnerskim prijevozom porasla je u prvom tromjesečju za sedam do devet posto, procjenjuju u danskoj kompaniji, istaknuvši snažan rast u Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi i Oceaniji. Kina se pak izdvajala rastom izvoza od oko 16 posto, navode u izvješću.

Kapaciteti za prijevoz ponovo su snažno porasli na početku godine i bili su na kraju ožujka nominalno veći za 9,6 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Udio neiskorištenih kapaciteta spustio se istodobno na najnižu razinu od prve polovine 2022., dodaju.

“Val novih kapaciteta i smanjeni udio neiskorištenih brodova ublažili su pritisak krize u Crvenom moru/Adenskom zaljevu na prijevoznike pa su vozarine na fizičkom tržištu, prema Šangajskom indeksu kontejnerskog prijevoza (SCFI) postupno kliznule s visoke siječanjske razine“, stoji u izvješću. 

U prva tri ovogodišnja mjeseca vozarine su u prosjeku bile niže za 18 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Obujam prevezenog tereta porastao je pak za 7,5 posto, pokazuje prezentacija poslovnih rezultata.

Svjetsko gospodarstvo i logistički sektor pokazali su i u prvom tromjesečju otpornost na krizu u Crvenom moru i Adenskom zaljevu i potražnja za kontejnerskim prijevozom trebala bi u ovoj godini porasti u rasponu od 2,5 do 4,5 posto, procjenjuju u danskoj kompaniji.

Budući da se aktualnim sukobima i trgovinskim napetostima, neizvjesnosti u gospodarstvu i prijetnji klimatskih promjenama trenutno ne nazire kraj, rast bi mogao biti i slabiji, upozorili su iz tvrtke.

Danska kompanija procjenjuje da bi u ovoj godini mogla poslovati s pozitivnom nulom, ali i zabilježiti temeljni gubitak prije poreza i kamata od dvije milijarde dolara.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari