Macron: Europi treba novi poticaj za uniju tržišta kapitala

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Emmanuel_Macron_%282017-05-29%2C_cropped%29.jpg/1024px-Emmanuel_Macron_%282017-05-29%2C_cropped%29.jpg
Francuski predsjednik, Emmanuel Macron, Foto: Wikimedia Commons/www.kremlin.ru

Francuski predsjednik, Emmanuel Macron, izjavio je da Europa treba poduzeti hrabre korake prema svom dugo zaustavljenom projektu unije tržišta kapitala te da će Francuska ići u smjeru koji će Pariz učiniti privlačnijim financijskim središtem. Macron je rekao da bi unija tržišta kapitala trebala biti prioritet za sljedeću Europsku komisiju.

“Ovo je tema o kojoj želim iznijeti hrabre prijedloge s Njemačkom u nadolazećim tjednima”, rekao je Macron, pozivajući na integriraniji nadzor financijskog tržišta i štedne proizvode koji bi se mogli plasirati diljem bloka.

Francuska vlada poduzima veliki napor da oživi planove EU za bolju integraciju tržišta kapitala preko granica, kako bi mobilizirala privatni novac za ulaganja potrebna u umjetnu inteligenciju i prijelaz na klimatski neutralno gospodarstvo. Na domaćem planu prioritet bi bilo uvođenje novog zakonodavstva koje bi olakšalo prikupljanje svježeg dioničkog kapitala, dodao je Macron.

Pripremljen je i prijedlog zakona koji ide u parlament sljedeći mjesec, prenosi Reuters, a koji bi, ocijenio je francuski predsjednik, olakšalo uvrštavanje na burzu sustavom višestrukog glasovanja, rekao je u video obraćanju u povodu 10. godišnjicu uvrštenja Euronexta, Paneuropski operater burze. 

Iako je uobičajeno u Sjedinjenim Državama, višestruko glasovanje omogućuje osnivačima novoosnovanih poduzeća i drugim malim tvrtkama da javno objave svoje tvrtke bez gubitka kontrole nad donošenjem odluka.

Zakon bi također dao veću fleksibilnost privatnim kapitalnim tvrtkama, dopuštajući im da ulažu u tvrtke s tržišnom kapitalizacijom do 500 milijuna eura, u odnosu na trenutno ograničenje od 150 milijuna eura.

“Budući da smo razvili bogat startup ekosustav, potrebno im je atraktivno okruženje za uvrštavanje u Europu ako odluče plutati na burzi radi rasta”, rekao je Macron.

Dodao je da će francusko tijelo za javno financiranje Caisse des Depots usmjeriti više novca u mala i srednja poduzeća ulaganjem 500 milijuna eura u fondove specijalizirane za takve tvrtke.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari