Francuska središnja banka blago snizila procjenu gospodarskog rasta

Pixabay.com
Pariz, Francuska Foto: Pixabay.com

Francusko gospodarstvo porast će ove godine nešto slabije no što se do sada očekivalo zbog slabije potrošnje i manjih ulaganja, prognozira središnja banka u novim projekcijama.

Drugo po veličini gospodarstvo eurozone ove bi godine trebalo porasti po revidiranoj stopi od 0,8 posto, objavila je francuska središnja banka u tromjesečnim izgledima. U prosincu bili su prognozirali stopu rasta u 2024. od 0,9 posto, prenosi Hina.

I vlada je u veljači snizila prognozu rasta u ovoj godini, s 1,4 na jedan posto. Najavila je i hitna smanjenja proračuna, za 10 milijardi eura, kako bi smanjila deficit kao što je planirala.

Ako se pokaže da je rast bliži procjeni središnje banke, vlada možda neće imati drugog izbora doli dodatno smanjiti potrošnju tijekom godine.

Neovisni ured za državnu reviziju upozorio je ovih dana da se vladin cilj o smanjenju proračunskog deficita doima optimističnim i pozvao je Pariz na novi krug ušteda.

Središnja banka objavila je pak i dobru vijest, u vidu procjene da su izgledi za 2025. poboljšani i da bi gospodarstvo trebalo porasti za 1,5 posto, za 0,2 postotna boda snažnije no što su bili predviđali u prosincu. Procjenu temelje na očekivanom smanjenju kamatnih stopa koje bi trebalo poduprijeti gospodarsku aktivnost.

Poboljšali su i prognozu rasta za 2026., s 1,6 na 1,7 posto.

Inflacija bi po njihovim procjenama trebala u ovoj godini u prosjeku iznositi 2,5 posto i približiti se do kraja godine stopi koju cilja Europska središnja banka, od dva posto do kraja godine.

U 2025. rast cijena trebao bi zamjetno usporiti, na 1,7 posto, i zadržati se na toj razini u 2026., pokazuju projekcije središnje banke.

Oslanjajući se na anketu o poslovnoj klimi koju mjesečno provodi, središnja banka objavila je da očekuje da će gospodarstvo u prvom tromjesečju porasti za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je uvećano za mršavih 0,1 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari