Francuska izmjenila subvencije za kupnju električnih i hibridnih vozila

Pixabay.com
Električni automobili, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Francuska vlada smanjila je za 20 posto subvenciju koju kupci automobila s višim primanjima mogu dobiti za kupnju električnih i hibridnih vozila.

Subvencija je smanjena s 5.000 na 4.000 eura za 50 posto kupaca s najvišim primanjima, ali je za građane s nižim primanjima ostala ista – 7.000 eura.

“Modificiramo program kako bismo pomogli većem broju ljudi, ali s manje novca”, rekao je ministar zaštite okoliša Christophe Bechu.

Kao i mnoge druge vlade, Francuska je ponudila razne poticaje za kupnju električnih vozila, ali ne želi prekoračiti svoj proračun od 1,5 milijardi eura koji je odredila za tu svrhu. Zato ukidaju subvencije za kupnju električnih službenih automobila, kao i poticaje za kupnju novih automobila čiji su motori s unutarnjim izgaranjem, prenosi Reuters. Takvi automobili bi trebali zamijeniti starija vozila koja više zagađuju okoliš.

Dok se vladina subvencija za kupnju smanjuje, mnoge regionalne uprave nastavljaju nuditi dodatne poticaje za električna vozila. Na područja Pariza ti poticaji mogu varirati od 2.250 do 9.000 eura, ovisno o prihodu osobe.

Do odluke o smanjenju subvencija je došlo nakon što je vlada do kraja 2024. zaustavila novi program za subvencioniranje lizinga električnih automobila osobama s niskim primanjima jer je potražnja daleko premašila početne planove.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari