Lufthansa gubi novac zbog problema s isporukama zrakoplova

Pixabay.com
Lufthansa, Pixabay.com

Nestašica zrakoplova mogla bi koštati Lufthansu oko 500 milijuna eura godišnje, a problemi s isporukama neće biti riješeni prije kraja desetljeća, rekao je izvršni direktor Carsten Spohr.

Lufthansa je od europskog Airbusa i američkog Boeinga naručila 250 novih zrakoplova kako bi modernizirala flotu, s rokovima isporuke do 2029. godine. Međutim, nijedan zrakoplov ne stiže na vrijeme, naglasio je Spohr.

Kompanija je u međuvremenu prizemljila oko 100 od 750 zrakoplova radi održavanja odnosno povlačenja iz upotrebe.

Krajem travnja 2024. Lufthansa je objavila da u drugom tromjesečju planira povećati kapacitete na oko 92 posto pretpandemijske razine, skromnije no što su prvotno planirali, prenosi Hina, istaknuvši među razlozima i odgođene isporuke zrakoplova.

Airbus je početkom tjedna snizio prognozu isporuka u ovoj godini, s 800 na oko 770 zrakoplova, a to se nadovezalo na probleme s isporukom dijelova.

Boeing je pak pod pojačanim regulatornim nadzorom u SAD-u zbog niza incidenata nakon prizemljenja 737 MAX-ova u ožujku 2019. zbog dvije teške nesreće s 346 žrtava. Zrakoplovi su potom vraćeni u promet, ali u ožujku 2022. srušio se Boeing 737 China Eastern Airlinesa u nesreći u kojoj je stradalo 132 ljudi.

Izvršni direktor europskog Airbusa Guillaume Faury izjavio je sredinom ožujka da ne likuju zbog tehničkih problema američkog konkurenta Boeinga jer oni štete imidžu cijelog sektora.

“Ne veseli me što moj konkurent ima problema. Oni nisu dobri za industriju u cjelini. U našoj industriji kvaliteta i sigurnost glavni su prioritet”, rekao je Faury.

16 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari