Lufthansa zbog štrajkova zaključila prvi kvartal s velikim gubicima

Lufthansa, Foto: Joe Ambrogio/Pexels

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa zaključila je prvo tromjesečje sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.

Neto gubitak grupe u prva je tri ovogodišnja mjeseca iznosio 734 milijuna eura i bio je za 57 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje poslovno izvješće.

Prilagođeni operativni gubitak iznosio je 849 milijuna eura i više je nego utrostručen. Negativan utjecaj vala štrajkova više skupina zaposlenika unutar grupe kao i onih partnera Lufthanse iznosio je oko 350 milijuna eura, navodi uprava.

Na poslovanje grupe utjecali su i problemi u nabavnim lancima i geopolitička nestabilnost.

Prihod je uvećan za pet posto u odnosu na početak 2023. godine, na 7,39 milijardi eura, uključujući 5,9 milijardi eura prihoda od prometa, većeg za tri posto nego lani.

U tri mjeseca zaključno s ožujkom kompanija je prevezla više od 24 milijuna putnika, za 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, piše Hina.

U drugom tromjesečju grupa planira povećati raspoložive kapacitete na oko 92 posto pretpandemijske razine, skromnije no što su prvotno planirali, istaknuvši među razlozima daljnja ulaganja u operativnu stabilnost i odgođene isporuke zrakoplova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari