Kvarner u 11 mjeseci posjetilo 3,1 milijuna turista, posezona pet posto bolja nego lani

Foto: Josipa Brusić/Pexels

Kvarner je u prvih jedanaest mjeseci posjetilo 3,1 milijuna turista, koji su ostvarili 18,1 milijun noćenja, što je pet posto više turista i jedan posto više noćenja nego lani, podaci su Turističke zajednice Kvarnera koje prenosi Hina.

Najviše noćenja u prvih jedanaest mjeseci ostvarili su gosti iz Njemačke, gotovo trećinu, a slijede ih oni iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Italije, Češke i Poljske. 

Prednjači otok Krk s oko 35 posto svih noćenja na Kvarneru, a prema vrsti smještaja u obiteljskom smještaju (7,8 milijuna), kampovima (gotovo četiri milijuna) te u hotelima (3,3 milijuna).

Iz Turističke zajednice Kvarnera izdvajaju i podatak da je u objektima s pet zvjezdica, u odnosu na 2019. godinu, ostvareno 38 posto više noćenja.

Samo u studenom u Primorsko-goranskoj županiji je ostvareno gotovo 150.000 noćenja, što je za tri posto više nego u studenom 2019. te na razini studenoga prošle godine.

U tom su mjesecu najviše noćenja ostvarili domaći gosti – oko 45.000, a slijede ih oni iz Austrije, Slovenije, Njemačke i Italije.

Najtraženiji su bili hoteli u kojima je ostvareno više od polovice noćenja na županiji, zatim obiteljski smještaj i kampovi.

“Po svemu sudeći, Kvarner će ovu godinu završiti s rekordima u turističkom prometu. Posezona je za sada, prema noćenjima u komercijalnom smještaju, za 12 posto bolja od 2019. godine, te pet posto bolja od 2022. godine”, izjavila je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, izdvajajući i podatak kako je u smještaju s četiri i pet zvjezdica u posezoni ostvareno 42 posto noćenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari