U Hrvatskoj u studenome ostvareno više od 375.000 dolazaka, turistička posezona u plusu

Pixabay.com
Turizam, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Prema prvim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u studenome ostvareno više od 375.000 dolazaka i 941.000 noćenja, što u odnosu na isti mjesec prošle godine predstavlja rast od 13 posto u dolascima i jedan posto u noćenjima, priopćili su iz Hrvatske turističke zajednice.

Sustav eVisitor sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), prenosi Hina.

Gledano po županijama, tijekom studenoga najviše je noćenja ostvareno u Istri (150.000), na Kvarneru (148.000) te Splitsko-dalmatinskoj županiji (129.000), dok je, gledano prema destinacijama, najviše noćenja u studenome ostvareno u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Opatiji te Zadru.

U studenome su najviše noćenja ostvarili domaći gosti (314.000), potom gosti iz Slovenije (87.000), Njemačke (64.000), Austrije (63.000) i BiH (56.000). Prema vrsti smještaja u jedanaestom je mjesecu ove godine najviše noćenja ostvareno u hotelima (532.000) i objektima u domaćinstvu (190.000).

Nadalje, prema podacima sustava eVisitor, od siječnja do kraja studenoga u Hrvatskoj je ukupno ostvareno 20,2 milijuna dolazaka i 106,8 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od devet posto u dolascima i tri posto u noćenjima, dok je u odnosu na 2019. godinu rezultat izjednačen.

Najviše noćenja u dosadašnjem dijelu godine ostvarili su gosti s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac smatra kako će Hrvatska uspješno završiti aktualnu turističku godinu.

“Paralelno s uspješnim dovršetkom ove turističke godine već je realiziran i niz pripremnih aktivnosti za sljedeću, od sudjelovanja na sajmovima do predstavljanja na nizu tržišta te vjerujem kako ćemo i u 2024. ući s još snažnijim pozitivnim trendom razvoja našeg turizma tijekom cijele godine”, istaknula je Brnjac, dok direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić ističe da je hrvatski turistički sektor uspješno zadržao trend rasta prometa i tijekom studenog, te da je u pozitivnom ozračju ušao u posljednji mjesec u godini.

“U našoj su zemlji u tijeku atraktivni i zanimljivi adventski programi pa tijekom prosinca očekujemo pojačani turistički promet i brojne domaće i inozemne goste, posebice one s nama najbližih tržišta kao što su Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija, Njemačka i druge. Naš je cilj da tijekom prosinca dodatno učvrstimo turistički rezultat Hrvatske, kako u smislu turističkog prometa, tako i u smislu prihoda koji će biti rekordni”, naglasio je Staničić, dodavši kako je na emitivnim tržištima upravo krenula promotivna kampanja za poticanje bukinga i novih rezervacija za 2024. godinu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari