Krk dobiva magistralu koja će smanjiti prometne gužve, koštat će 100 milijuna eura

Pixabay
Autoput, Foto: Pixabay.com

Plava magistrala na otoku Krku rasteretit će promet i postojeće otočne ceste, a određena je i njezina trasa, koja će biti dugačka 23,5 kilometra, istaknuto je na sastanku na kojem je s predstavnicima lokalnih zajednica i Hrvatskih cesta razgovarao ministar prometa Oleg Butković.

Hina navodi kako je određena i trasa ceste, čije će projektiranje trajati godinu do dvije, a nakon toga bi počela njezina izgradnja. Trasa Nove istočne ceste bit će uvrštena u prostorne planove lokalnih jedinica čijim teritorijem prolazi, a paralelno će Hrvatske ceste ugovarati idejne i glavne projekte, kako bi realizacija počela što prije.

Nakon projektiranja bi se krenulo u izgradnju te ceste, a dok ne počne napravit će se nekoliko intervencija u postojeće stanje, rekao je ministar i nastavio da je prva intervencija na čvoru Šmrika, na kojemu se stvaraju najveće gužve.

Rasterećenje toga čvora bi se ostvarilo tako da će se svi koji dolaze iz pravca Rupe ili Zagreba na riječkoj obilaznici, tj. oni koji idu prema istoku županije i Novom Vinodolskom, Crikvenici i dalje, prije izdvajati, a napravit će se i dva kružna toka na državnoj cesti D8.

Ministar je najavio i obilaznicu Bašćanske Drage, o čemu je projekt pred izdavanjem lokacijske dozvole, a natječaj će biti raspisan paralelno s natječajem za čvor Šmrika.

Početak Nove istočne ceste bit će na državnoj cesti D 102, blizu naselja Omišlja, a završetak na križanju Kuka, spoju županijske ceste iz Vrbnika na državnu cestu D 102 iznad Punta.

Procjenjuje se da će čitav projekt stajati oko 100 milijuna eura.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari