Končar ugovorio vrijedan posao u Rumunjskoj: Revitalizirat će hidroelektranu

Freepik.com
Hidroelektrana, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Iz Končara su izvijestili da su u okviru konzorcija osigurali novi vrijedan posao na globalnom tržištu, a radi se o revitalizaciji rumunjske hidroelektrane (HE) Vidraru, snage 4 x 67,3 MVA. Ukupna vrijednost posla veća je od 188 milijuna eura, pri čemu udio Končara iznosi gotovo 80 milijuna eura.

Ugovor je sklopilo društvo Končar–Inženjering kao član konzorcija s rumunjskom tvrtkom Electromontaj, a opseg poslova obuhvaća projektiranje, proizvodnju, isporuku, demontažu postojeće i montažu nove opreme te ispitivanje i puštanje u pogon.

HE Vidraru, instalirane snage od 220 MW i s prosječnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 400 GWh, izgrađena je u razdoblju od 1961. do 1966. godine kao vršna elektrana na rijeci Arges.

Riječ je o jednoj od značajnijih hidroelektrana u rumunjskom energetskom sustavu, prenosi Hina, a njenom će se revitalizacijom poboljšati postojeće performanse, produljiti životni vijek objekta i ojačati energetski sustav Rumunjske.

Kupac usluga je tvrtka S.P.E.E.H. Hidroelectrica sa sjedištem u Bukureštu, a riječ je o najvećem proizvođaču električne energije u Rumunjskoj, koji sa 6,3 GW instalirane snage u hidroelektranama generira neto godišnju proizvodnju od 15,6 TWh. Tvrtka posjeduje i upravlja s čak 182 hidroelektrane, pet crpnih stanica i jednom vjetroelektranom, koje su smještene u osam različitih geografskih područja Rumunjske, navodi se u priopćenju iz Končara.

Ispred Hidroelectrice, ugovor je 28. lipnja potpisao predsjednik Uprave Karoly Borbely, dok je u ime Končara ugovor potpisao član Uprave Končar–Inženjeringa Darijo Runjić s konzorcijskim partnerom, tvrtkom Electromontaj, koju je zastupao generalni direktor Iounut-Adrian Tanasoaica.

“Izuzetno smo ponosni na ostvarenje ove važne suradnje koja predstavlja još jednu potvrdu visoke konkurentnosti Končara na globalnom tržištu. Od posebne nam je vrijednosti činjenica da je tako ozbiljna i relevantna europska kompanija u segmentu proizvodnje električne energije na međunarodnom natječaju prepoznala naša znanja, vještine te kvalitetu i širinu poslovnog portfelja. Također, strateška vrijednost ovog iskoraka, osim u kontekstu financijskog značaja, leži i u tome što nam otvara novo tržište Europske unije na kojem Končar dosad nije imao značajniju prisutnost”, istaknuo je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari