Kompanija iz UAE kupuje poljoprivredno zemljište u Egiptu

Pixabay.com
Poljoprivreda, ilustracija Foto: Pixabay.com

Poljoprivredna tvrtka Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pregovara o kupnji poljoprivrednog zemljišta u Egiptu, rekla su dva dobro upućena izvora.

Ulaganje bi Egiptu moglo osigurati stotine milijuna dolara, prijeko potrebnih za melioraciju pustinje i za uzgoj ključnih kultura, poput pšenice i kukuruza te smanjiti ovisnost o uvozu, iako trenutno nije poznato koliko je Kairo blizu dogovoru s Al Dahrom, prenosi Hina.

Kompanija iz UAE, u polovičnom je vlasništvu Abu-Dhabijeva stabilizacijskog fonda ADQ, pregovara preko egipatske podružnice s egipatskom vojnom organizacijom za nacionalne projekte usluga (NSPO) o kupnji zemljišta u Toshki u južnom Egiptu, kažu izvori. Razmatraju i druga područja, dodali su.

Al Dahra bi po navodima jednog izvora mogla u više faza kupiti 500.000 fedana (210.000 hektara) zemljišta sporazumom o kupnji ili o dugoročnom najmu. Drugi izvor navodi da bi mogli kupiti otprilike polovinu te površine.

Egipat spada među vodeće uvoznike osnovnih poljoprivrednih proizvoda, a pokušava smanjiti troškove uvoza zbog manjka deviza koji ga je već prisilio na odgodu plaćanja uvezene pšenice. Uvoz pšenice koristi se za proizvodnju izdašno subvencioniranog kruha, koji igra važnu ulogu u egipatskoj politici.

Egipat je uspio meliorirati dio površine pod pustinjom kako bi prehranio sve veće stanovništvo, ali još uvijek obrađuje tek oko četiri posto ukupne kopnene površine, prema podacima UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Al Dahra u izjavi za Reuters navodi da blisko surađuje s dionicima u potrazi za prilikama za održivo širenje poslovanja. “Budu li sklopljeni novi sporazumi ili partnerstva u Egiptu, Al Dahra će o njima obavijestiti javnost u primjerenom trenutku”, stoji u izjavi tvrtke.

Aktivisti su često kritizirali naftom bogate arapske zemlje u Perzijskom zaljevu zbog kupnje poljoprivrednog zemljišta u siromašnijim zemljama, prigovarajući im da žele osigurati opskrbu hranom otimajući im poljoprivredno zemljište. U Toshki su od 1990-ih investitori iz Saudijske Arabije i UAE-a, uključujući Al Dahru, kupili udjele u poljoprivrednom mega-projektu koji je bivši predsjednik Hosni Mubarak pokušao razviti pumpanjem vode iz rezervoara Asuanske brane na meliorirano poljoprivredno zemljište u pustinji.

Al Dahra je kupila oko 42.000 hektara, ali je mega-projekt zapeo, unatoč ogromnim državnim ulaganjima.

Godine 2019. vlada je Al Dahri oduzela dio zemlje budući da kompanija nije poštovala rokove uzgoja u Toshki, po egipatskom listu Al Mal.

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata obrađuje danas samo 17.000 hektara u Toshki, Istočnom Owajnatu i Salheiju i prodaje 80 posto proizvodnje na egipatskom tržištu, napominju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari