Kinezi žele provjeru proizvoda od svinjskog mesa uvezenih iz EU-a

Mogens Petersen/Pixabay.com
Svinjetina, ilustracija, Foto: Mogens Petersen/Pixabay.com

Kineske tvrtke namjeravaju od vlade zatražiti antidampinšku istragu uvoza nekih proizvoda od svinjskog mesa iz Europske unije, piše list Global Times.

Informacija o zahtjevu za antidampinškim carinama na uvoz svinjetine iz EU vremenski se poklopila s pojačanim trgovinskim napetostima između Europske unije i Kine.

EU je otvorila istrage o uvozu više proizvoda iz Kine kako bi zaštitila domaću industriju, upotrijebivši prvi puta i ovlasti za provjere kineskih ponuda na javnim natječajima.

Bruxelles tako priprema teren za retroaktivne carine na kineske električne automobile, a provjerava i uvoz solarnih ploča te proizvoda od čelika.

Kina je pak početkom godine odlučila provjeriti uvoz žestica iz EU-a nakon žalbe domaćih tvrtki da ih europski proizvođači zbog subvencija prodaju po umjetno niskim cijenama, prenosi Hina.

Glavni stručnjak Kineskog centra za automobilsku tehnologiju i istraživanje (CATARC) i zamjenik direktora Kineskog istraživačkog centra za automobilsku strategiju i politiku Liu Bin rekao je prošli tjedan i da bi Kina trebala podići carine na uvoz velikih automobila s 15 na 25 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari