Kineski izvoz galija i germanija zaustavljen od 1. kolovoza

Pixabay.com
Zaustavljen izvoz galija i germanija iz Kine, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kineski izvoz proizvoda od germanija i galija zaustavljen je u kolovozu zbog uvođenja kontrola izvoza metala koji se koriste za proizvodnju čipova, pokazali su podaci carinske uprave. Kina tijekom ovog mjeseca nije izvozila proizvode od kovanog germanija.

U srpnju je izvezla 8,63 metričke tone, dvostruko više nego u lipnju jer su inozemni kupci požurili osigurati zalihe prije stupanja na snagu izvoznih ograničenja, prenosi Hina.

U kolovozu je zaustavljen i kineski izvoz proizvoda od kovanog galija. U srpnju izvezeno je 5,15 tona, a u istom mjesecu lani 7,67 tona, pokazali su podaci. U srpnju, Kina je najavila da će od 1. kolovoza ograničiti izvoz osam proizvoda od galija i šest od germanija, reagirajući na niz mjera kojima je SAD ograničio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, pozivajući se na nacionalnu sigurnost i moguću dvojnu primjenu, koja uključuje i vojsku.

Prema novim propisima, izvoznici proizvoda od germanija i galija moraju pribaviti dozvolu. Obrada zahtjeva traje oko 45 radnih dana, rekao je kineski trgovac germanijem i proizvođač germanija novinskim agencijama, ali je odbio biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja.

“Prošli mjesec nismo ništa isporučili u inozemstvo jer još čekamo dozvolu”, dodao je trgovac. U kolovozu, prenosi Hina, cijene galija pale su na kineskom fizičkom tržištu zbog nagomilanih zaliha i smanjene potražnje.

Cijena galija pala je na mjesečnoj razini za devet posto i iznosila je 31. kolovoza 1.655 juana po kilogramu, prema podacima tržišta metala u Šangaju. Galij spada u skupinu slabih metala i koristi se u legurama sa niskim talištem, svojstima sliči aluminijumu.

Šipka germanija poskupjela je pak za jedan posto, potaknuta smanjenom ponudom, i stajala je na kraju kolovoza 9.700 juana po kilogramu, pokazali su podaci tržišta u Šangaju.

U prvih osam ovogodišnjih mjeseci Kina je izvezla ukupno 36,45 metričkih tona kovanog germanija, za 58 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Isporuke kovanog galija bilježile su pak isti postotni pad, potonuvši na 22,72 tone.

Germanij je polumetal i uz silicij, jedan od važnijih poluvodičkih elemenata. Osim za izradu poluvodiča, koristi se i u termoelektričnim generatorima te optici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari