Kineski gospodarski rezultati povećali cijenu nafte na svjetskim tržištima

Freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com

Cijene nafte porasle su u utorak na svjetskim tržištima jer je kinesko gospodarstvo raslo brže od očekivanog.  

Fjučersi nafte Brent, za dostavu u lipnju, veći su za 48 centi, te iznose 90,58 dolara po barelu. Fjučersi američke sirove nafte (WTI) za isporuku u svibnju veći su za 49 centi te iznose 85,90 dolara po barelu.

Referentne vrijednosti porasle su zbog solidnog gospodarskog rasta u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte. Službeni bruto domaći proizvod porastao je 5,3 posto u prvom tromjesečju, na godišnjoj razini, pokazuju vladini podaci, nadmašivši očekivanja analitičara.

Dok se rast smatra dobrim znakom za kreatore politike koji pokušavaju ojačati povjerenje, niz drugih pokazatelja uključujući ulaganja u nekretnine, maloprodaju i industrijsku proizvodnju pokazuje da je potražnja i dalje slaba u svjetlu dugotrajne krize nekretnina.

Na porast cijena utjecala je i povećana napetost na Bliskom istoku. Cijene nafte skočile su prošlog tjedna na najviše razine od listopada, ali su pale u ponedjeljak nakon što su iranski napadi, koje je njegova vlada nazvala osvetom za zračni napad na njegov konzulat u Damasku, prouzročili samo skromnu štetu.

“Izraelski odgovor odredit će hoće li eskalacija završiti ili se nastaviti. Sukob bi još uvijek mogao biti ograničen na Izrael, Iran i njegove opunomoćenike, uz moguću umiješanost SAD-a”, rekli su za Reuters analitičari ANZ Researcha u bilješci.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je sazvao svoj ratni kabinet po drugi put u manje od 24 sata kako bi odvagao kako reagirati na prvi izravni napad Irana na Izrael.

Iran proizvodi više od tri milijuna barela sirove nafte dnevno kao glavni proizvođač unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari