Mađarska razmatra intervenciju u cijene goriva

Pixabay.com
Zastava Mađarske, Foto: Pixabay.com

Mađarska vlada razmotrit će ograničenje cijena goriva nakon što državni zavod za statistiku KSH objavi pregled prosječnih cijena u regiji srednje Europe, najavio je ministar gospodarstva Marton Nagy.

U intervjuu za mađarski poslovni dnevnik Vilaggazdasag, ministar je ponovio da će statistički ured do kraja travnja objaviti i cijene goriva i prosjeke u susjednim zemljama, prenosi Hina. Nakon toga, kako je dodao, vlada će moći donijeti odluku hoće li intervenirati na tržištu goriva ili ne.

“Strpljenje vlade bliži se kraju. Mislimo da su cijene goriva na (mađarskom) tržištu za sedam do devet posto više od regionalnog prosjeka”, rekao je Nagy u intervjuu za poslovni dnevnik.

Nagy je prošli tjedan od dobavljača goriva zatražio da spuste cijene na benzinskim crpkama bliže prosjeku u regiji srednje Europe, u sklopu šire vladine intervencije u određivanje cijena nakon najvećeg skoka inflacije u Europskoj uniji.

Još prošli četvrtak, ministar je pozvao predstavnike Mađarske naftne udruge i mađarske naftne i plinske grupe MOL na sastanak nakon što su cijene benzina porasle na 642 forinte odnosno 1,63 eura po litri, premašivši regionalni prosjek. 

Cijene goriva u Mađarskoj više su od prosjeka u EU, ali nadmašuju za sedam do devet posto i regionalni prosjek i vlada očekuje da će u budućnosti biti bliže prosječnoj vrijednosti u regiji, istaknulo je ministarstvo u priopćenju od prošlog tjedna.

Mađarska vlada ukinula je ograničenje cijena goriva u prosincu 2022. nakon što su nedostatan uvoz i panična kupnja doveli do nestašice. Obećali su tada da će ponovno intervenirati na tržištu ako cijene goriva nadmaše regionalni prosjek, podsjeća Reuters.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari