INA potpisala dva ugovora vrijedna 98 milijuna eura za projekte obnovljive energije

Wikimedia Commons/János Tamás
INA, Foto: Wikimedia Commons/János Tamás

INA je potpisala dva ugovora za strateške projekte povezane s obnovljivim izvorima energije, ukupna vrijednost projekata iznosi 98 milijuna eura, priopćili su iz kompanije.

Jedan ugovor je za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka, a drugi za postrojenje u kojem će se proizvoditi biometan u Sisku. Izgradnja postrojenja u Rijeci bit će sufinancirana u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), a za isti fond INA će prijaviti i projekt proizvodnje biometana. Očekuje se da će izgradnja oba postrojenja biti dovršena tijekom 2026. godine.

U sklopu prvog projekta instalirat će se 10 megavata (MW ) elektrolizatora za proizvodnju vodika koji uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu. S domaćom tvrtkom IVICOM Consulting potpisali su ugovor o isporuci ključne opreme.

“INA će tako postati prvi proizvođač zelenog vodika na komercijalnoj razini u Republici Hrvatskoj”, naveli su iz kompanije.

U Sisku pak INA planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka kao što su slama, stajski gnoj i gnojiva, a koristit će i različite vrste biorazgradivog otpada. Ističu da bi se proizvedeni biometan mogao isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo.

Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan INA je potpisala s Biogestom, međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji.

“S već izgrađenom solarnom elektranom i planiranim pogonom za proizvodnju biometana INA pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore energije. Također, u Rafineriji nafte Rijeka želimo doprinijeti proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj”, rekla je Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine.

Dodala je da INA planira ulagati i u mnoge druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana.

“Naš plan je usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. godinu u sve projekte obnovljivih izvora energije”, kazala je Ortutay.

Iz kompanije su priopćili da je INA je dobila dvije licencije za istraživanje geotermalne energije u Hrvatskoj i da je započela istražne radove. Ovisno o rezultatima pokrenut će proizvodnju električne energije iz ovog obnovljivog izvora. U okviru svog portfelja projekata obnovljivih izvora energije INA također ispituje potencijal vjetra u sjevernom Jadranu, a rade i na solarnim elektranama te već imaju dvije u Virju i Sisku.

INA-INDUSTRIJA NAFTE, d.d.

Avenija Većeslava Holjevca 10, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
4.653.332.215,68 (2022)
Broj zaposlenih:
3.080 (2022)

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari