Jurak za Financije.hr: Sukob Izraela i Irana neće utjecati na cijenu nafte, ali može poremetiti transport kroz Crveno more

Pixabay.com
Sukob na Bliskom istoku, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Iran je tijekom vikenda pokrenuo napad zbog navodnog izraelskog napada na kompleks veleposlanstva u Siriji 1. travnja u kojem su ubijeni najviši zapovjednici Revolucionarne garde i koji je uslijedio nakon višemjesečnih sukoba između Izraela i iranskih regionalnih saveznika, potaknutih ratom u Gazi.

Prijetnja otvorenog rata koja je izbila između najvećih neprijatelja Bliskog istoka i uvukla Sjedinjene Američke Države dovela je regiju na rub, što je izazvalo pozive na suzdržanost od strane globalnih sila i arapskih nacija.

“Bliski istok je na rubu. Ljudi u regiji suočavaju se sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba širokih razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju”, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pred Vijećem sigurnosti, na sastanku u nedjelju.

Međutim, napad s više od 300 projektila i bespilotnih letjelica prouzročio je, čini se, samo skromnu štetu u Izraelu, prenosi Reuters. Većina ih je oborena izraelskim obrambenim sustavom Iron Dome i uz pomoć SAD-, Britanije, Francuske i Jordana.

Također je prijavljena manja materijalna šteta. Vlasti su priopćile da je pogođena baza izraelskih zračnih snaga, ali je nastavila s normalnim radom.

No, na tržištima, poremećaji su ipak vidljivi. Azijske su dionice pale, kao i cijene nafte, a cijene zlata porasle u ponedjeljak jer je raspoloženje prema riziku pretrpjelo udarac.

“Napad je u velikoj mjeri bio očekivan u danima koji su mu prethodili. Također ograničena šteta i činjenica da nije bilo gubitaka života znači da će možda odgovor Izraela biti odmjereniji. Ali jasno je da još uvijek postoji dosta neizvjesnosti i sve ovisi o tome kako će Izrael sada odgovoriti “, rekao je Warren Patterson, voditelj robne strategije u ING-u.

Analitičari raspravljaju je li iranski napad bio kalibriran da izazove istinsko razaranje u Izraelu ili da „spasi obraz“ nakon obećanja osvete, a pritom izbjegne veliki novi rat.

“Mislim da su Iranci uzeli u obzir činjenicu da Izrael ima vrlo jak višeslojni proturaketni sustav i vjerojatno su uzeli u obzir da neće biti previše žrtava”, rekao je Sima Shine, bivši visoki dužnosnik Mossada na Institutu za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu.

I politički analitičar, Karlo Jurak, za Financije.hr cijeni da upliv Irana ima više za svrhu da pošalje poruke prema SAD-u nego da izazove novi svjetski rat.

YouTube/Screenshot/Z1 Televizija
Karlo Jurak, politički analitičar, Foto: YouTube/Screenshot/Z1 Televizija

Želja Irana od kad postoji Izrael je da ga uništi. Oni su istinski neprijatelji. Ali, ako vidimo da je Izrael tijekom sukoba s Hamasom počeo gubiti svoje tradicionalne saveznike, sukob s Iranom bi ih možda mogao vratiti Izraelu“, kaže Jurak.

Ističe i da trenutno na tržištima nema prevelikih cjenovnih šokova, no sukob s novim akterima bi se možda mogao reflektirati na Hormuški tjesnac.

“Tu ćemo vidjeti hoće li doći do eskalacije kakva je već bila prije nekoliko mjeseci s tankerima u Crvenom moru, jer su upleteni i jemenski Houthi. Ta relacija bi mogla imati veći odraz na gospodarstvo“, kaže Jurak.

Arapske zemlje, koje su uglavnom i dio OPEC-a već duže vrijeme vode politiku stabilizacije odnosa u toj regiji, što uključuje i Izrael, kaže Jurak za Financije.hr što se vidi jer njihova vidljiva reagiranja na ovaj cijeli sukob nisu možda onakva kakvim ih je očekivala Palestina. Većini tih zemalja je u interesu stabilizacija i nastavak trgovine, te Jurak ocjenjuje da je upliv Irana više usmjeren prema izazivanju određenog reagiranja SAD-a.

Predsjednik SAD-a Joe Biden u ponedjeljak je upozorio je premijera Izraela Benjamina Netanyahua da SAD neće sudjelovati u protuofenzivi protiv Irana, prenosi Reuters.

Američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin također su razgovarali s kolegama, uključujući Saudijsku Arabiju, Tursku, Egipat i Jordan, ističući potrebu izbjegavanja eskalacije, važnost koordiniranog diplomatskog odgovora i naglašavajući da će SAD nastaviti podupirati obranu Izraela.

Čelnici skupine sedam nacija osudili su napad Irana i rekli da će raditi na stabilizaciji situacije, upozorivši u priopćenju da Teheran riskira “nekontroliranu regionalnu eskalaciju”.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari