Kineski BDP porastao za 4,9 posto u razdoblju od srpnja do rujna

Foto: Pixabay.com

Kinesko gospodarstvo blago je usporilo u trećem tromjesečju, uz oporavak prometa u maloprodaji u rujnu, ali i kontinuirane probleme u sektoru nekretnina, pokazali su u srijedu podaci zavoda za statistiku.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od srpnja do rujna za 4,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prenosi Hina. U drugom tromjesečju uvećan je za 6,3 posto.

Usporedba s razdobljem od travnja do lipnja pokazuje pak snažno ubrzanje aktivnosti, s 0,5 na 1,3 posto.

Peking je u proteklim tjednima usvojio niz mjera, pojačavši potrošnju na javne radove i snizivši kamatne stope kako bi podupro privatni sektor. Mjere su pomogle osobnoj potrošnji koja je u rujnu porasla za 5,5 posto, nakon 4,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Industrijska proizvodnja porasla je pak u rujnu za 4,5 posto, istim tempom kao i u kolovozu.

U razdoblju od siječnja do rujna ulaganja u fiksnu imovinu porasla su za 3,1 posto, gotovo istim tempom kao i u razdoblju od siječnja do kolovoza.

Nekretninski sektor i dalje koči aktivnost, uz pad ulaganja u prvih devet ovogodišnjih mjeseci za 9,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U razdoblju od siječnja do kolovoza smanjena su za 8,8 posto, pokazali su podaci.

Gospodarstvo je u drugom tromjesečju posrnulo nakon kratkog oporavka poslije Covida, pod utegom pada nekretnina i ogromnog duga zbog desetljeća dugog opterećivanja infrastrukture.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari