Kineska središnja banka namjerava povećati likvidnost i zadržati referentnu stopu stabilnom

pixabay.com
Kineska valuta, yuan Foto: Pixabay.com

Narodna banka Kine (PBOC), prema očekivanjima, trebala bi potaknuti likvidnost uz zadržavanje stabilnih troškova zaduživanja, kada u petak produži svoje srednjoročne zajmove, pokazalo je istraživanje Reutersa, nakon što je niz podataka pokazao neke znakove ekonomske stabilizacije.

Kina je već dvaput snizila srednjoročnu kamatnu stopu od lipnja, kako bi potaknula potražnju za kreditima i podržala posustali gospodarski oporavak. Ali mjere monetarnog popuštanja povećale su razlike u prinosima s drugim velikim gospodarstvima, posebice Sjedinjenim Američkim Državama, i umanjile su valutu juan.

Svi promatrači tržišta anketiranih ovog tjedna, piše Reuters, predviđaju da će PBOC ostaviti nepromijenjenu kamatnu stopu na svoje jednogodišnje srednjoročne zajmove (MLF) kada treba prebaciti preko 400 milijardi juana (oko 54,98 milijardi dolara) u vrijednosti ovih kredita koji dospijevaju ovog mjeseca.

Među anketiranim, 82 posto ispitanika, predviđa da će ponude fondova premašiti dospijeće.

“Blago povlačenje ili ubrizgavanje likvidnosti putem MLF-a možda nije bitno u usporedbi s do sada najavljenim mjerama potpore, ipak bismo potencijalni iznos MLF-a stavili na 400-420 milijardi juana”, rekla je Frances Cheung, strateg za stope u OCBC banci.

Novi bankarski zajmovi u Kini nadmašili su očekivanja tako što su se u kolovozu gotovo učetverostručili u odnosu na srpanjsku razinu, dok je središnja banka nastojala poduprijeti gospodarski rast usred slabe potražnje u zemlji i inozemstvu.

Dok nedavni podaci pokazuju znakove stabilizacije u gospodarstvu koje je brzo izgubilo snagu od drugog tromjesečja, analitičari kažu da je potrebna veća potpora politike, osobito za posrnuli sektor nekretnina, kako bi se potaknuo trajan oporavak rasta. Kako bi oživjela široku potražnju za kreditima i spasila posrnuli sektor nekretnina, Kina je prošlog mjeseca neočekivano srezala stopu MLF-a.

“Odluka PBOC-a da smanji kamatne stope prošlog mjeseca, iako se renminbi približio najnižoj višegodišnjoj razini u odnosu na američki dolar, nagovijestila je malo veću toleranciju prema slabosti valute”, rekao je Julian Evans-Pritchard, voditelj kineske ekonomije u Capital Economicsu.

“No značajno povećanje devizne intervencije od tada jasno pokazuje da je ta tolerancija još uvijek ograničena. Samo iz tog razloga, čini se malo vjerojatnim da će PBOC prihvatiti velika smanjenja kamatnih stopa”, smatra Evans-Pritchard.

Kineski juan izgubio je više od  pet posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar tijekom ove godine i postao jedna od valuta s najlošijim rezultatima u Aziji za 2023. godine, što je natjeralo vlasti da pojačaju napore za usporavanje tempa pada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari