Kineska hibridna elektrana kombinira vjetar, solar i – uzgoj ribe

Pixabay.com
Vjetroelektrane u Kini, Foto: Pixabay.com

U Kini je dovršena prva svjetska hibridna elektrana koja kombinira plutajuće vjetroturbine, solarne elektrane i akvakulturu.

Projekt je razvila Longyuan Power Group Shanghai Electric Wind Power Group, podružnica Shanghai Electrica.

Sustav je izgrađen u Južnom kineskom moru unutar Nacionalnog pomorskog demonstracijskog projektnog područja, piše balkangreenenergynews.com. Nalazi se u blizini otoka Nanri na području grada Putjen u pokrajini Fujian na jugoistoku Kine.

Sustav se sastoji od trostranih polu uronjivih platformi s vjetroturbinama marke Shanghai Electric od po četiri megavata te laganim i fleksibilnim fotonaponskim modulima, u zoni u kojoj je more duboko 35 metara. Šesterokutni prostor u središtu platforme može se koristiti za uzgoj ribe.

Kada elektrana proradi, moći će proizvoditi do 96 MWh električne energije dnevno. Ova količina dostatna je za dnevne potrebe za električnom energijom 42.500 ljudi u Kini.

Kineski proizvođač vjetroturbina Mingyang Smart Energy ima sličan projekt koji namjerava završiti do kraja godine.

Najavio je da je projektirao plutajuću vjetroturbinu u čijoj će se platformi nalaziti kavez za uzgoj riba. Ovaj sustav trebao bi biti uveden kao dio vjetroelektrane Mingyang Qingzhou 4 u Južnom kineskom moru.

Svaki kavez od 5.000 kubičnih metara vode, moći će uzgojiti do 150.000 riba, procjenjuje Mingyang. Sustav će imati funkcije daljinskog upravljanja kao što su automatsko hranjenje, praćenje, otkrivanje i izlov ribe, priopćila je tvrtka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari