Odobreno 60 milijuna eura poticaja tvrtkama za fotonaponske elektrane

pixabay.com
Solarni panel, Foto: Pixabay.com

Na natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH za poticaje domaćim tvrtkama za ugradnju fotonaponskih i bioplinskih elektrana na biomasu, koji se provodio preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poticaji su odobreni za 161 tvrtku. Odbijenicu je dobilo 99 tvrtki, stoji na službenoj stranici Fonda.

Ukupno je bilo raspoloživo 60 milijuna eura poticaja iz Modernizacijskog fonda Europske unije, a svi poticaji odobreni su za fotonaponske elektrane.  Ukupna vrijednost investicija za koje su odobreni poticaji, premašuje 120 milijuna eura.

Poticaji su dodijeljeni u iznosu od 100.000 do dva milijuna eura, a kod velikih tvrtki to iznosi 50 do 60 posto ukupne vrijednosti investicije. Kod manjih tvrtki udio poticaja doseže maksimalnih 80 posto vrijednosti investicije.

U prijavi na natječaj tvrtke su morale prezentirati podatke o očekivanim uštedama energije i smanjenju emisija ugljičnih plinova, a uvjet je bio da elektrane budu postavljena na nekretninama tvrtke.

Tvrtke kojima su odobreni poticaji moraju instalirati fotonaponske elektrane u roku od 24 mjeseca od početka građevinskih radova, a električnu energiju proizvedenu u sustavu moći će koristiti za vlastite potrebe.

Iako je natječaj bio otvoren i za bioplinske elektrane na biomasu, svi poticaji odobreni su za fotonaponske elektrane.

Jedinu prijavu za izgradnju bioplinske elektrane poslala je tvrtka DS Smith iz Belišća, ali projekt nije prihvaćen. U obrazloženju, kako stoji na službenoj stranci Fonda,  ocijenjeno je da projektni prijedlog ne sadrži Glavni projekt s odobrenjima, suglasnostima i posebnim uvjetima građenja, ako su isti potrebni.

„Provedbom projekta planira se rekonstrukcija postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda za koje nije dostavljena pravomoćna građevinska dozvola (nisu ishođene sve potrebne suglasnosti/mišljenja koja prethode ishođenju građevinske dozvole). Također, projektni prijedlog ne sadrži Javnobilježničku ovjerenu izjavu o masenom udjelu tekućeg i krutog gnoja ili biootpada u supstratu na godišnjoj razini, sukladno uvjetima iz točke 2.3. Poziva“, stoji u obrazloženju.

2 Odgovora

  1. I trebaju biti odobrena sredstva za tako korisne invensticije,samo neka se pametno iskoriste.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari