Beč gradi prvi energetski samodostatni stadion u Europi

pixabay.com
Fudbalski teren, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Beč će na krovu nogometnog stadiona Ernst Happel u glavnom gradu Austrije tijekom 2024. godine postaviti fotonaponske module. Ernst Happel će tako, priopćeno je iz Međunarodnog ureda Grada Beča, pokriti vlastitu godišnju potrošnju električne energije i postati prvi energetski samodostatni stadion u Europi. 

Planirana solarna elektrana s oko 11 tisuća fotonaponskih modula na krovu stadiona bit će jedna od većih u glavnom gradu Austrije. Ona bi godišnje trebala proizvoditi oko 4.300 MWh električne energije godišnje, što je oko 800 MWh više nego što je potrebno za stadion. 

Višak energije, prenosi energetika-net.com, koristit će se za stadionski bazen u blizini. Grijanje i toplu vodu stadion će ubuduće dobivati preko zemnih sondi i kolektora te iz podzemnih voda.

Osim toga, građani će sudjelovati u odlukama oko daljnjih ulaganja u stadion. Naime, u procesu participacije korisnici stadiona moći će izraziti svoje želje i interese, čija će tehnička izvedivost biti provjerena, a procijenit će se i troškovi eventualne realizacije.

Nogometni stadion Ernst Happel izgrađen je 1931. i s oko 50 tisuća sjedećih mjesta najveći je stadion u Austriji. Ime je dobio po austrijskom nogometašu i jednom od najuspješnijih trenera svih vremena.

Uz postojeće terene izgradit će još četiri s prirodnom travom i dva s umjetnom. U tijeku su i ispitivanja oko izgradnje mobilnog krova, čime će se omogućiti korištenje stadiona tijekom cijele godine. Ukupna investicija Grada Beča u stadion iznosi oko 12 milijuna eura.

Beč je proteklih godina u svoje sportske objekte, sa klimatski održivim komponentama, uložio oko 150 milijuna eura. Po najmodernijim kriterijima održivosti i klimatske neutralnosti gradi se i multifunkcionalna sportska arena, čije je otvorenje planirano do 2025. godine. Uz to je završena energetska obnova triju od ukupno šest kružnih dvorana, a stadionski bazen dobio je još jedno plivalište dužine 50 metara te mobilni krov. 

U okviru investicijskog programa također se energetski sanira i 25 objekata različitih sportskih klubova. “Gradu Beču posebice je važna zaštita klime te dodatno ulaže u najviše energetske standarde”, potvrdio je voditelj bečkog Magistratskog odjela za sport MA 51, Anatol Richter.

2 Odgovora

  1. Koliko se milijuna uložilo (i ukralo) u stadion Maksimir, mi smo mogli imati 2 ovakva stadiona.

  2. Postavili bi i mi fotonaponske module ali nemamo krov nad stadionom, dobro da i travu imamo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari