Kina smanjuje stopu obvezne pričuve banaka

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/People%27s_Bank_of_China_Headquarter%2C_Beijing.jpg/2048px-People%27s_Bank_of_China_Headquarter%2C_Beijing.jpg
Kineska središnja banka, Peking, Kina Foto: Wikimedia Commons/Max12Max

Kineska središnja banka smanjit će količinu gotovine koju banke moraju držati kao rezerve od 5. veljače, što je prvo takvo smanjenje u ovoj godini, kao pokušaj napora za podupiranje krhkog gospodarskog oporavka uslijed pada tržišta dionica.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo bori se za snažan oporavak nakon COVID-a, jer su poteškoće na tržištu nekretnina, rizici duga lokalnih vlasti i slabljenje globalne potražnje usporili gospodarski rast, opterećujući raspoloženje ulagača početkom 2024. godine.

Guverner Narodne banke Kine (PBOC), Pan Gongsheng, rekao je na tiskovnoj konferenciji u Pekingu, da će banka smanjiti stopu obvezne pričuve za sve banke za 50 baznih bodova, dodajući da bi taj potez oslobodio trilijun juana odnosno 139,45 milijardi dolara na tržište, što je najveće takvo smanjenje od prosinca 2021. podsjeća Reuters.

“Smanjenje stope obvezne pričuve znak je da će se PBOC držati „labavog“ monetarnog stava tijekom ove godine, unatoč tome što je ranije izmaklo tržišnim očekivanjima o srednjoročnom smanjenju kamatne stope (MLF),” rekao je Xu Tianchen, viši ekonomist u Economist Intelligenceu.

Ovo smanjenje je uslijedilo nakon ranijih smanjenja od 25 baznih bodova za sve banke u ožujku i rujnu prošle godine. Kreatori politika u cijeloj vladi, ocjenjuju analitičari ovu odluku, žele osigurati dobar početak za kinesko gospodarstvo. 

Naglašavaju i da je ove godine potrebno više poticaja jer vlada namjerava potaknuti rast kako bi se obranila od deflacijskih rizika i smanjila nezaposlenost, budući da su poduzeća i dalje oprezna glede zapošljavanja radnika.

PBOC će također smanjiti kamatne stope ponovnog kreditiranja i ponovnog diskontiranja za 25 baznih bodova za ruralni sektor i male tvrtke od 25. siječnja, rekao je guverner Gongsheng.

Hongkonški Hang Seng Index (.HIS) otvara novu karticu s proširenim dobicima, nakon što je najavljeno smanjenje stope obvezne pričuve, završavajući sesiju s rastom od 3,6 posto te zabilježivši najveći jednodnevni porast u dva mjeseca.

Kinesko tržište dionica palo je 13 posto tijekom 2023. i produžilo je svoj pad u novoj godini uslijed slabe inozemne prodaje.

“Izazovi su još uvijek prisutni i bankarski je sustav još uvijek u problemima. Ovo nije posve neočekivano i ovo nije lijek koji će previše promijeniti narativ. Ciljaniji poticaj bio bi snažnija poluga za guranje, a čini se da oni to nerado čine”, rekao je Tim Graf, voditelj makro strategije za EMEA u State Streetu.

Kineski juan dosegao je 7,1601, najvišu razinu od 12. siječnja, nakon ovih objava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari