Kaznionica Lepoglava: Mraz nam je nanio veliku štetu na nasadima žutog muškata i sauvignona

Bregovita Hrvatska/PR
Šteta od mraza u vinogradu Vinarije Miklaužić, Foto: Bregovita Hrvatska/PR

Varaždinski župan Anđelko Stričak proglasio je prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća. U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, navedeno je u objavi na službenoj stranici županije, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 posto. Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od osam dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

U okviru poljoprivredne radionice u kaznionici Lepoglava, gdje se, između ostalog, proizvode kvalitetna vina (pinot bijeli i sivi, zeleni silvanac, graševinu, žuti muškat), također su evidentirane štete.

Prema procjeni procjenitelja iz osiguravajuće kuće, imamo štetu od 96 posto na nasadu sauvignona, površine 0,25 ha (1250 komada) i 84 posto na nasadu žutog muškata, površine 0,45 ha (2250 komada)“, rekli su iz Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika kaznionice u Lepoglavi za Financije.hr.

Jak mraz u ovom periodu stvorio je veliku štetu i na vinogradima u nižim predjelima Moslavine i Plešivice te u nekim dijelovima Hrvatskog zagorja, priopćila je potkraj travnja Udruga Bregovita Hrvatska.

Među vinogradima koji bilježe najveću štetu su i oni Vinarije Miklaužić iz Popovače, gdje je stradalo 17 hektara vinograda – vinova loza autohtone sorte škrlet, koja se prostire na 11 hektara, a na ostalih šest su muškat, crni merlot i crni pinot.

I iz Hrvatske voćarske udruge također je priopćeno da su štete od mraza u voćnjacima i vinogradima vidljive su gotovo u cijeloj Hrvatskoj, ali su raznolike ovisno o području. Mraz je uništio i jabuke na širem području Moslavine, Bilogore i Slavonije.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari