Johnson & Johnson spreman za nagodbu od 6,475 milijardi dolara: Naši proizvodi ne uzrokuju rak

Pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Johnson & Johnson želi postići nagodbu od 6,475 milijardi dolara zbog desetaka tisuća tužbi koje tvrde da njihov puder za bebe i drugi talk proizvodi sadrže azbest i uzrokuju rak jajnika, objavila je tvrtka.

Dogovor bi im omogućio rješavanje tužbi putem trećeg stečaja tvrtke kćeri. Započet će tromjesečno razdoblje glasovanja u nadi da će postići konsenzus o nagodbi svih sadašnjih i budućih tužbi za rak jajnika. Tužbe za rak jajnika čine 99 posto tužbi povezanih s talkom podnesenih protiv J&J, uključujući oko 54.000 tužbi koje su centralizirane u postupku saveznog suda u New Jerseyju.

Sudovi su odbacili dva prethodna pokušaja J&J-a da riješi tužbe bankrotom podružnice stvorene da apsorbira odgovornost J&J-a za talk, LTL Management, prenosi CNN.

J&J, koji tvrdi da njegovi proizvodi ne sadrže azbest i ne uzrokuju rak, rekao je da nagodba ima potporu većine odvjetnika koji zastupaju tužitelje koji su protiv tvrtke podnijeli tužbe zbog raka. Dodali su da su uvjereni da će dogovor doseći prag potpore od 75 posto koji je potreban za stečajnu nagodbu koja bi u potpunosti okončala parnicu, isključila buduće tužbe i spriječila ljude da odustanu od pogodbe kako bi pokrenuli svoje zasebne tužbe.

Predloženi sporazum temeljio bi se na nagodbama J&J-a s oko 95 posto ljudi koji su tužili tvrtku nakon što su oboljeli od mezotelioma, rijetkog oblika raka povezanog s izloženošću azbestu, kao i na nagodbama s američkim saveznim državama, koje su tvrdile da tvrtka nije upozorila potrošače na opasnosti svojih proizvoda od talka.

J&J nije otkrio vrijednost nagodbi za mezoteliom, ali je rekao da je zabilježio trošak od 2,7 milijardi dolara u prvom tromjesečju 2024. zbog nedavnih nagodbi povezanih s talkom.

U svom drugom zahtjevu za bankrot, LTL je iznio ugovor vrijedan 8,9 milijardi dolara koji bi se također bavio tužbama protiv raka mezotelioma i državnim mjerama za zaštitu potrošača, uz tužbe za rak jajnika na koje se odnosi sadašnji ugovor.

U ožujku 2024. je J&J dobio novu priliku osporiti znanstvene dokaze koji povezuju talk s rakom jajnika u centraliziranoj parnici na saveznom sudu u New Jerseyju. Sudac koji nadzire slučajeve rekao je da nedavne promjene u zakonu i novi znanstveni dokazi zahtijevaju novi pregled, te je zatražio od J&J da predstavi nove argumente o tome do kraja srpnja.

Tvrtka je poručila da će se nastaviti braniti od tužbi dok pokušava prikupiti glasove za nagodbu. Dodali su da je 95 posto slučajeva vezanih uz rak jajnika presuđeno u njihovu korist, uključujući svaku tužbu vezanu uz rak jajnika u posljednjih šest godina.

No, parnice su rezultirale i velikim presudama za tužitelje, uključujući isplatu od 2,12 milijardi dolara u korist 22 žene koje su oboljele od raka jajnika i za to okrivile azbest u J&J talku. Prošlog mjeseca, J&J je morao platiti 45 milijuna dolara zbog tužbe za mezoteliom, ali je tužba za raka jajnika presuđena u korist tvrtke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari