SAD: Kemikalija koja uzrokuje rak pronađena u nekoliko krema protiv akni

Pixabay.com
SAD: Nedopuštene količine benzena u kremama protiv akni, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Visoke razine kemijskog benzena koji uzrokuje rak otkrivene su u nekim tretmanima za akne brendova uključujući Estee Lauder’s Clinique, Target’s Up & Up i Clearasil u vlasništvu Reckitta Benckisera, rekao je nezavisni američki laboratorij Valisure.

Benzen je također otkriven u Proactiv, PanOxyl, Walgreens’ sapunu za akne i Walmart Equate Beauty kremi za akne prenosi Reuters. Valisure je podnio peticiju američkoj Upravi za hranu i lijekove, pozivajući regulatorno tijelo da povuče proizvode, provede istragu i revidira smjernice industrije, priopćeno je iz ovog laboratorija.

Benzol bi se mogao formirati u neprihvatljivo visokim razinama u proizvodima za liječenje akni s benzoil peroksidom koji se izdaju na recept i koji se izdaju bez recepta“, rekao je Valisure. Testovi ovog laboratorija pokazali su da neki proizvodi mogu stvoriti više od 800 puta više od uvjetno ograničene granice koncentracije benzena koju je odredila FDA.

Reckitt Benckiser je rekao u izjavi da ova otkrića “odražavaju nerealne scenarije, a ne stvarne uvjete”, dodajući da su svi Clearasil proizvodi sigurni “kada se koriste i skladište kako je navedeno na njihovim naljepnicama.”

Estee Lauder, čije su dionice pale za dva posto, rekla je da Clinique koristi benzoil peroksid u jednom proizvodu, koji je “siguran za upotrebu prema namjeni”.

Otkrivanje kancerogenih tvari već se dešavalo u ranijem periodu, kod nekoliko potrošačkih proizvoda, uključujući kreme za sunčanje, sredstva za dezinfekciju ruku i suhi šampon, što je dovelo do povlačenja proizvoda tvrtki Procter & Gamble i Johnson & Johnson.

No, otkrivanje benzena u proizvodima za liječenje akni bitno je drugačije od ostalih slučajeva, rekao je Valisure.

“Benzen koji smo pronašli u kremama za sunčanje i drugim potrošačkim proizvodima bile su nečistoće koje potječu od kontaminiranih sastojaka; međutim, benzen u proizvodima s benzoil peroksidom dolazi od samog benzoil peroksida”, rekao je suosnivač i predsjednik Valisure David Light.

3 Odgovora

  1. Tko zna sta u drugim proizvodima također ima, a da ne znamo. Bolje ni ne razmisljati o tome, ali problem je sto vise covjek ne zna sto je zdravo za koristiti, a sto ne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari