Mikroplastika u kozmetici: Šljokice i sjajila odlaze u povijest

Pixabay.com
Brojni kozmetički proizvodi se povlače sa tržišta EU, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europska komisija (EK) je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU-a o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima.

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest a trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

Iako se ova mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, prenosi Hina, nego ima i šire implikacije, novo će EU pravilo biti najuočljivije upravo u trgovini kozmetikom.

Proizvodi, na koje se ova mjera odnosi trebaju se povući sa tržišta do 16. listopada ove godine.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda, obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lakovi i proizvodi za manikuru, lijekovi i medicinski proizvodi.

Europska unija očekuje da se novim mjerama spriječi ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš, prenosi Hina. Primjenjuje se široka definicija mikroplastike i obuhvaća sve čestice sintetičkih polimera koje su manje od pet milimetara, a organske su, netopljive i otporne na razgradnju.

Za opravdane slučajeve primjenjuju se odstupanja i prijelazna razdoblja, kako bi se subjekti na koje se nova pravila odnose mogli prilagoditi.

Odstupanja od zabrane prodaje vrijede za proizvode koji se upotrebljavaju na industrijskim lokacijama ili koji ne ispuštaju mikroplastiku, ali će njihovi proizvođači morati dati upute o pravilnoj uporabi i zbrinjavanju tih proizvoda kako bi se spriječilo ispuštanje mikroplastike.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari