Jen na najnižoj razini od 1986. godine u odnosu na američki dolar

pixabay.com
Yen, Foto: Pixabay.com

Japanski jen je dosegao najnižu razinu od 1986. godine u odnosu na dolar, držeći valutna tržišta na oprezu zbog bilo kakvih znakova intervencije japanskih vlasti u cilju jačanja opterećene valute.

Američki dolar trgovao se na 160,39 jena, razini koja je posljednji put viđena u prosincu 1986., dok je jaz u kamatnim stopama između dviju zemalja nastavio udarati po japanskoj valuti.

Analitičari za Reuters kažu da trgovci testiraju odlučnost japanskog ministarstva financija i središnje banke, koji su potrošili 62 milijarde dolara krajem travnja i početkom svibnja, kako bi podržali valutu kada je pala preko 160.

“Osim ako se osnovna dinamika ne promijeni s razlikom prinosa, to će biti kažnjeno”, rekao je Joe Tuckey, voditelj analize tečaja u brokeru Argentex.

Takozvane care trade strategije, gdje ulagači posuđuju u valutama s niskim prinosom kako bi uložili u one s višim prinosom, postale su iznimno popularne jer su neke zemlje posljednjih godina povećale troškove zaduživanja.

Iako je Japan ove godine podigao kamatne stope na raspon od nula do 0,1 posto, stope u SAD-u od 5,25 do 5,5 posto znače da investitori trebaju više povrate na dolarsku imovinu, podižući valutu u odnosu na jen.

Zamjenik ministra financija Japana, Masato Kanda, rekao je da je Japan uvijek spreman poduzeti mjere protiv pretjeranih tržišnih poteza, ali trgovci su zanemarili upozorenje nakon što je posljednja intervencija učinila malo da zaustavi prodaju.

Postoji mogućnost daljnjeg povećanja kamatnih stopa od strane Banke Japana krajem srpnja, što bi moglo pomoći u podršci jenu. Ali svaki trajan porast vjerojatno će zahtijevati smanjenje kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Indeks dolara, koji prati valutu u odnosu na šest usporedivih valuta, porastao je 0,3 posto na 105,99, što je najviša vrijednost od 1. svibnja.

Izvješće o inflaciji američkih izdataka za osobnu potrošnju, koji bi trebao biti poznat do kraja tjedna, bit će ključno za valutna tržišta. Niži broj od očekivanog mogao bi navesti trgovce da povećaju svoje oklade na smanjenje kamata Feda ove godine, pružajući određeno olakšanje jenu.

Euro je također na nižoj vrijednosti za 0,3 posto na 1,0683 dolara, nakon što je Europske središnje banke nagovijestila šanse za daljnje smanjenje kamatnih stopa ove godine.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari