Banka Japana bi mogla povećati kamatne stope već u srpnju

Freepik.com
Yen, Foto: Freepik.com

Središnja banka Japana raspravljala je o mogućnosti kratkoročnog povećanja kamatne stope kako bi se riješili rizici od inflacije koja premašuje očekivanja. Odbor Banke Japana svjestan je rastućeg inflatornog pritiska u četvrtom najvećem svjetskom gospodarstvu, što bi moglo potaknuti središnju banku Japana da raspravlja o povećanju kamatnih stopa već na svom sljedećem sastanku o politici 30. i 31. srpnja., pokazao je sažetak nakon sastanka odbora.  

Nedavni pad jena, objavio je Reuters, povećao je mogućnost revizije prognoza inflacije središnje banke Japana na više, što znači da bi se odgovarajuća razina njegove referentne stope mogla pomaknuti na više.

“Banka Japana mora nastaviti pomno pratiti podatke do sljedećeg sastanka o politici u srpnju, budući da su rizici rasta cijena postali primjetniji. Ako se smatra prikladnim, BOJ bi trebao podići svoju referentnu stopu bez previše odgađanja”, navodi se u ovom dokumentu.

Središnja banka mora razmotriti i jesu li potrebna daljnja povećanja kamata jer bi inflacija mogla premašiti njezina predviđanja, ako tvrtke obnove napore da prenesu nedavne rastuće troškove.

Međutim, neki od članova deveteročlanog odbora ove banke, bili su oprezniji u vezi s neminovnim povećanjem kamata, navodeći potrebu da se pomno ispita hoće li porast plaća izvući potrošnju iz krize, pokazao je sažetak sa sastanka.

“Rizik od podizanja stopa Banke Japana u srpnju mogao bi biti veći nego što se isprva mislilo”, napisao je Ryutaro Kono, glavni japanski ekonomist BNP Paribasa, u bilješci istraživanja, dodajući da bi banka mogla krenuti sljedeći mjesec ako se pad jena naglo ubrza.

Mnogi sudionici na tržištu očekuju da će Banka Japana ponovno podići stope ove godine, iako su podijeljeni oko toga bi li tajming mogao biti već u srpnju ili kasnije tijekom godine.

Temeljna inflacija u Japanu dosegla je 2,5 posto u svibnju, ubrzavajući se u odnosu na 2,2 posto iz prethodnog mjeseca uglavnom zbog viših naknada za energiju.

Slab jen komplicira smjer politike Banke Japana. Iako pomaže u održavanju inflacije iznad ciljanih dva posto, poticaj koji daje cijenama uvezene robe naštetio je potrošnji povećavajući troškove života kućanstava.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Bank_of_Japan_20190223.jpg/2048px-Bank_of_Japan_20190223.jpg
Središnja banka Japana, Tokio, Foto: Wikimedia Commons

Dolar je u petak nakratko dosegao 159,62 jena, nedaleko minimuma od 160,24 koji je dosegnut 29. travnja, što je potaknulo Japan da tada intervenira na tržištu. U ponedjeljak je u Aziji iznosio 159,87 jena.

Monetarna politika ipak se provodi na temelju procjene Banke Japana o trendu inflacije i kretanja plaća, a ne na kratkoročnim kretanjima na deviznom tržištu, tvrde analitičari, zanemarujući stajalište nekih tržišnih igrača da bi banka uskoro mogla povećati stope usporiti pad jena.

Tromjesečno istraživanje o poslovnom raspoloženju koje treba objaviti Banka Japana 1. srpnja te sastanak regionalnih upravitelja podružnica 8. srpnja bit će među ključnim čimbenicima koji bi mogli utjecati na vrijeme povećanja kamatnih stopa.

Referentni prinos desetogodišnjih japanskih državnih obveznica porastao je na 0,995 posto u ponedjeljak, najviše od 12. lipnja.

Podsjećamo, na sastanku u lipnju, Banka Japana je zadržala kratkoročne stope netaknutima u rasponu od nula do 0,1posto, ali je odlučila sljedeći mjesec objaviti detaljan plan o smanjenju svoje bilance od pet trilijuna dolara u znaku da se polako kreće prema normalizaciji monetarne politike.

Uz inflaciju koja premašuje ciljanih dva posto za dvije godine, Banka Japana je također odustala od nagovještaja da će podići kratkoročne stope na razine koje prema procjenama analitičara će se kretati negdje između jedan do dva posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari