Japan smanjuje proračunsku potrošnju po prvi put u 12 godina

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Bank_of_Japan_20190223.jpg/2048px-Bank_of_Japan_20190223.jpg
Središnja banka Japana, Tokio, Foto: Wikimedia Commons

Japan je najavio smanjenje proračunske potrošnje prvi puta nakon 12 godina, u jeku nagađanja da bi središnja banka uskoro mogla odustati od više od dva desetljeća vrlo blage monetarne politike.

Proračun za fiskalnu godinu koja počinje u travnju procjenjuje se na 112,07 bilijuna jena (715 milijardi eura), što je dvopostotno smanjenje od početnog iznosa za tekuću godinu.

Japanski proračun zadnjih je godina pod pritiskom obrambene potrošnje za suočavanje s prijetnjama iz Kine i Sjeverne Koreje, te troškova socijalne skrbi za društvo koje ubrzano stari.

Treće najveće svjetsko gospodarstvo pod pritiskom je obnove zdravlja javnih financija, koje se suočavaju s rastućim kamatnim stopama, nakon što su dugotrajni poticaji i potrošnja povećali dugove.

Procjenjujući troškove zaduživanja, japanska vlada je uračunala veće troškove zaduživanja za iduću fiskalnu godinu, što bi predstavljalo prvo povećanje u 17 godina.

Plan pokazuje ovisnost o zaduživanju od 31,2 posto što znači da nova prodaja obveznica čini jednu trećinu proračuna.

Više od dva desetljeća vrlo niskih kamatnih stopa olabavilo je fiskalnu disciplinu u zemlji koja je opterećena javnim dugom koji je više nego dvostruko veći od veličine gospodarstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari