JANAF: Ostvareni ukupni prihodi u 2023. godini 153,3 milijuna eura

Janaf
Jadranski naftovod, Omišalj, Foto: JANAF/PR

Jadranski naftovod d.d. (JANAF) ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini. Bruto dobit iznosila je 63,4 milijuna eura, što predstavlja porast od 26,7 posto u odnosu na prošlogodišnju, objavljeno je u Nerevidiranim konsolidiranim i nekonsolidiranim financijskim izvještajima za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine.

„Prema financijskom izvještaju, neto dobit ostvarena poslovanjem u 2023. godini iznosi gotovo 52 milijuna eura i veća je za 27,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Većinski dio prihoda ostvaren je iz temeljne djelatnosti društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, i to u iznosu od rekordnih 146,7 milijuna eura što je povećanje za više od 28 posto u odnosu na godinu ranije. Poslovanje s inozemnim kupcima donijelo je 73 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što ukazuje na značajan doprinos izvoznoj bilanci Hrvatske“, priopćeno je iz JANAF-a.

Ovo je treća godina za redom u kojoj JANAF premašuje povijesno najbolje poslovne rezultate, priopćeno je iz tvrtke. Vlastitim sredstvima investirano je 20 milijuna eura u cjevovode, spremnički prostor, sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite te digitalnu transformaciju poslovanja.

„Iznimno sam zadovoljan što u jubilarnu 50. godišnjicu ulazimo s obnovljenom pozitivnom reputacijom te povijesnim godišnjim rezultatima. Financijski rezultati ostvareni u protekloj godini još su jedan pokazatelj ispravnosti strateških odluka ove Uprave te smjera poslovanja današnjeg JANAF-a. Unatoč pred nas postavljenim zaprekama, još smo jednom potvrdili značaj Jadranskog naftovoda za energetski sektor, ali i cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske uz punu podršku naših sve brojnijih partnera. Jadranski naftovod i nadalje ostaje jamac energetske neovisnosti i sigurnosti Republike Hrvatske, EU te susjednih zemalja. Svjesni kako su rad i angažman današnje Uprave te iskoraci koji su poduzeti posljednjih godina, uvelike pridonijeli kontinuiranom rastu financijskih pokazatelja, vjerujemo da će se pozitivan trend nastaviti i u narednom razdoblju“, istaknuo je predsjednik uprave mr.sc. Stjepan Adanić.

Janaf
Terenski radovi, JANAF Foto: JANAF/PR

Ulaganja u transportne i skladišne sustave, strateško promišljanje poslovanja i proaktivni pristup prema poslovnim partnerima i korisnicima usluga transformirali su JANAF u izrazito profitabilnu kompaniju i ključan energetski hub ovog dijela EU. Nastavljeno je razdoblje visoke iskorištenosti skladišno-transportnih kapaciteta, zbog koje se nastavlja rast stvorene vrijednosti u poslovanju uz stabilan novčani tijek. U protekle tri godine značajno je povećana financijska imovine, navedeno je u priopćenju, koja sada iznosi više od 200 milijuna eura, što je porast za 150 milijuna eura od rujna 2020. godine.

JANAF bilježi kontinuirani rast i potvrđuje svoj ugled među partnerima, redom najvažnijim naftnim i energetskim kompanijama u regiji i svijetu. Stabilan novčani tijek omogućava nam razvojna ulaganja, kao i kontinuirano poboljšavanje sigurnosti, učinkovitosti i kvalitete usluge našim partnerima. S obzirom na sve veću potražnju za uslugama JANAF-a u segmentu skladištenja, u kojem poslujemo na iznimnom konkurentnom mediteranskom spot tržištu, proširenje naših kapaciteta u Omišlju smatramo poslovnim imperativom. Stoga smo gradnju novih skladišnih kapaciteta nominirali kao strateški projekt Vlade RH. Ulaganjima u povećanje protoka transportnog sustava, jamčimo neometan i siguran transport te zadovoljavanje svih potreba za sirovom naftom zemalja srednje Europe. Uz započetu diverzifikaciju poslovanja, JANAF i nadalje ostaje posvećen izvršavanju svoje temeljne zadaće, osiguranju neometanog sustava opskrbe naftom i naftnim derivatima svih naših partnera“, izjavio je član Uprave, Vladislav Veselica.

Uz predanost razvijanju odnosa s poslovnim partnerima te aktivno promišljanje o budućnosti energetskog sektora, JANAF nastavlja s daljnjim razvojem i diverzifikacijom poslovanja, priopćeno je iz tvrtke.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari