Jack Ma odgodio planove za prodaju 10 milijuna dionica Alibabe

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Jack Ma odgodio je planove za prodaju dionica Alibabe nakon što su prošlog tjedna pale. Navodno je htio prodati 10 milijuna dionica, vrijednih gotovo 871 milijun dolara.

Prodaja je prvobitno planirana za ovaj utorak kroz JC Properties i JSP Investment, dvije tvrtke povezane s Maom i njegovom filantropskom zakladom, prenosi CNN.

Objavili su da žele prodati dionice istog dana kada su objavili i zaradu u trećem tromjesečju. Iz tvrtke su tada rekli da će zbog nesigurnosti uzrokovanih američkim kontrolama izvoza čipova u Kinu odustati od planova o izdvajanju svoje podružnice za računalstvo u oblaku.

Dionice Alibabe pale su za devet posto u New Yorku u četvrtak i gotovo 10 posto u Hong Kongu u petak, izbrisavši oko 20 milijardi dolara iz tržišne vrijednosti tvrtke.

Vijest o prodaji pokrenula je glasine da je Ma izgubio povjerenje u tvrtku, ali glavna direktorica Alibabe Jane Jiang Fang rekla je zaposlenicima da ne trebaju vjerovati takvim nagađanjima. Izjavila je da su transakcije dio dugoročnog plana postavljenog u kolovozu, koji bi im omogućio da ulažu u poljoprivrednu tehnologiju i projekte socijalne skrbi u Kini i izvan nje.

Ma smatra da su dionice tvrtke, čije je sjedište u Hangzhouu, “trenutačno značajno niže od stvarne vrijednosti Alibabe i on ih neće prodati”, rekla je.

Grupa je trenutačno usred velikog restrukturiranja, koje je najavljeno u ožujku i prvotno su namjeravali izdvojiti šest jedinica, od kojih bi svaku nadzirao njen glavni izvršni direktor i upravni odbor.

Ali prošli tjedan, iz Alibabe su rekli da će preispitati planove, navodeći potrebu za “procjenom tržišnih uvjeta”.

Ma je ​​osnovao Alibabu 1999. godine, a odstupio je s mjesta predsjednika tvrtke 2019., otprilike godinu dana prije nego što je imao probleme s kineskim vlastima zbog kritiziranja kineskih financijskih regulatora i banaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari