Izvršni direktor Ripplea predviđa udvostručenje kripto tržišta do kraja ove godine

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com/Ilsutracija

Izvršni direktor blockchain startupa Ripple predviđa da će ukupna tržišna kapitalizacija tržišta kriptovaluta ove godine premašiti 5 bilijuna dolara.

Brad Garlinghouse iz Ripplea rekao je za CNBC da očekuje da će se cjelokupna vrijednost kripto tržišta udvostručiti, navodeći makro čimbenike – uključujući dolazak prvog američkog promptnog fonda kojim se trguje na burzi (ETF-ovi), kao i nadolazeće takozvano “prepolovljavanje” bitcoina. ”

“Dugo sam u ovoj industriji i vidio sam kako trendovi dolaze i odlaze”, rekao je Garlinghouse za CNBC.

“Vidite da to pokreće potražnju, a u isto vrijeme dok potražnja raste, ponuda se smanjuje”, rekao je Garlinghouse. “Nije potreban fakultet ekonomije da shvatite što se događa kada se ponuda smanji, a potražnja poveća.”

Prvi američki bitcoin ETF-ovi odobreni su 10. siječnja od strane Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC).

Prepolovljavanje bitcoina je tehnički događaj koji se odvija otprilike svake četiri godine u povijesti bitcoina. Njime se prepolovljuje ukupna nagrada za rudarenje bitcoin rudarima, koji su dobrovoljci na bitcoin mreži koristeći računala visoke snage za provjeru transakcija i kovanje novih tokena.

Posljednji takav događaj dogodio se 2020., a sljedeći bi se trebao dogoditi kasnije ovog mjeseca.

“Ukupna tržišna kapitalizacija kripto industrije… lako je predvidjeti da će se udvostručiti do kraja ove godine… [jer je] pod utjecajem svih ovih makro čimbenika,” rekao je Garlinghouse.

Ukupna kapitalizacija kripto tržišta bila je otprilike 2,6 bilijuna dolara od 4. travnja. Ako bi se tržište udvostručilo, to bi značilo novu ukupnu kapitalizaciju kripto tržišta od 5,2 bilijuna dolara.

Bitcoin je porastao više od 140 posto u posljednjih 12 mjeseci.

Prema podacima CoinGecka, 13. ožujka dosegnuo je rekordnu vrijednost iznad 73.000 dolara. Međutim, od tada je pao znatno ispod razine od 70.000 dolara.

Bitcoin čini oko 49 posto cjelokupnog kripto tržišta, s tržišnom kapitalizacijom od 1,3 bilijuna dolara od 1. travnja.

Pozitivni znakovi o kripto regulativi u SAD-u

Jedan od ostalih čimbenika je mogućnost pozitivnog regulatornog zamaha u Sjedinjenim Državama.

Budući da je ova godina izborna, ljubitelji kripto industrije optimistični su da će sljedeća administracija biti susretljivija prema kripto industriji.

SEC pod predsjedavajućim Garyjem Genslerom bio je agresivan u regulaciji kripto kompanija, uključujući i sam Ripple.

SEC je ciljao Ripple tužbom za vrijednosne papire u kojoj se navodi da je nezakonito prodao XRP, kriptovalutu s kojom je Ripple usko povezan, u neregistriranim poslovima s vrijednosnim papirima. Ripple negira tvrdnje i bori se protiv tužbe.

“SAD je još uvijek najveće gospodarstvo na svijetu, a nažalost jedno je od neprijateljski raspoloženijih kripto tržišta. I mislim da će se i to početi mijenjati.”

Garlinghouse nije jedini koji predviđa ogromne dobitke za kripto tržište ove godine.

Marshall Beard, glavni operativni direktor američke kripto burze Gemini, nedavno je rekao za CNBC na kripto konferenciji u Londonu da očekuje porast cijene bitcoina na 150.000 dolara kasnije ove godine.

“Vidjet ćete pomake gore-dolje do tog novog rekorda svih vremena, za koji mislim da će biti 150.000 dolara”, naveo je Beard.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari