Tko je Sam Bankman-Fried, nekadašnji kripto mogul koji ide u zatvor na 25 godina?

Sam-Bankman-Fried-screenshot youtube

Nekoliko godina nakon što je završio koledž, Sam Bankman-Fried postao je zabrinut da ne preuzima dovoljno rizika. Tako je sin dvoje profesora Pravnog fakulteta Stanford dao otkaz na svom poslu na Wall Streetu i 2017. pokrenuo hedge fond za kriptovalute i slijed događaja koji je kulminirao u četvrtak njegovom presudom za ono što su savezni tužitelji nazivali jednom od najvećih financijskih prijevara u Povijest SAD-a.

Tužitelji su tražili 40 do 50 godina iza rešetaka za 32-godišnjeg Bankman-Frieda, dok su njegovi odvjetnici ustvrdili da bi trebao dobiti manje od 5 godina i 3 mjeseca. Sud ga je na kraju u četvrtak osudio na 25 godina zbog krađe 8 milijardi dolara od klijenata njegove posrnule tvrtke 2022. godine – kripto mjenjačnice FTX.

Pokrenuo spornu tvrtku prije 5 godina

Dvije godine nakon pokretanja hedge fonda, Alameda Research, Bankman-Fried je 2019. osnovao FTX, burzu koja korisnicima omogućuje kupnju i prodaju digitalne imovine kao što je bitcoin. Procjene kriptovaluta su porasle, poguravši Bankman-Frieda do neto vrijednosti od 26 milijardi dolara do listopada 2021. godine., piše Reuters,

Prema časopisu Forbes, prije nego što je napunio 30 godina postao je 25. najbogatija osoba u Americi. To je bogatstvo usmjerio na politički utjecaj, postavši jedan od najvećih donatora demokratskih kandidata i ciljeva. Smješten u skupom odmaralištu na Bahamima, Bankman-Fried postao je poznat po svojoj raščupanoj kovrčavoj kosi i nošenju izgužvanih kratkih hlača, čak i kada je zabavljao uglednike uključujući Billa Clintona.

Slavne osobe kao pokriće

U sektoru kriptovaluta zahvaćenom hakiranjem i pranjem novca, Bankman-Fried je angažirao slavne osobe, uključujući beka NFL-a Toma Bradyja i komičara Larryja Davida da se pojavljuju u reklamama koje prikazuju FTX kao siguran. Javno je podržao napore da se regulira kripto. Ali tužitelji kažu da su njegovo opušteno držanje i njegovanje odgovornog imidža prikrili njegovu dugogodišnju pronevjeru sredstava klijenata. Tvrde da je krađa došla do vrhunca 2022., kada su cijene kriptovaluta pale, a on je upotrijebio sredstva FTX-a da pokrije gubitke u Alamedi.

Porota ga je 2. studenog proglasila krivim po sedam točaka optužnice za prijevaru i zavjeru, nakon jednomjesečnog suđenja na saveznom sudu na Manhattanu.

Tri bivša člana njegovog užeg kruga, koji su priznali krivnju i pristali surađivati s tužiteljima, svjedočili su protiv njega i oslikali nimalo laskav portret njegovog lika, opisujući slučajeve u kojima je ljutito vikao na kolege i kako je njegovo čudno ponašanje uglavnom bila gluma.

“Razumio je pravila, ali je odlučio da se ne odnose na njega”, napisali su tužitelji u svom memorandumu o kazni od 15. ožujka. “Znao je što društvo smatra nezakonitim i neetičnim, ali je to zanemario na temelju pogubne megalomanije vođene vlastitim vrijednostima i osjećajem superiornosti.”

Bankman-Fried se izjasnio da nije kriv i obećao je uložiti žalbu na svoju osudu i kaznu. Svjedočeći u svoju obranu na suđenju, diplomant Massachusetts Institute of Technology priznao je neadekvatno upravljanje rizikom, ali je zanijekao krađu sredstava.

“Mislili smo da bismo mogli izgraditi najbolji proizvod na tržištu”, posvjedočio je Bankman-Fried 27. listopada. “Ispalo je zapravo suprotno od toga.”

Bankman-Fried je imao malo kripto iskustva prije nego što je osnovao Alamedu, koja je u početku zaradila iskorištavanjem razlika u cijenama digitalnih tokena između Sjedinjenih Država i Azije. Studirao je fiziku na MIT-u.

Tijekom studentskih godina počeo se zanimati za pokret poznat kao učinkoviti altruizam, koji potiče talentirane mlade ljude koji žele ostaviti trag u svijetu da se usredotoče na zarađivanje novca i davanje u vrijedne svrhe. To ga je navelo da prihvati posao kvantitativnog trgovca u Ulici Jane, ali je počeo sumnjati zarađuje li dovoljno.

U firmu je doveo je Garyja Wanga, starog prijatelja s matematičkog kampa, a kasnije i Caroline Ellison, kolegicu i učinkovitu altruisticu iz Ulice Jane koja mu je bila bivša djevojka. Na Bahamima su dijelili penthouse vrijedan 30 milijuna dolara, kao i s drugim direktorima Alamede i FTX-a, uključujući Nishada Singha.

Ukinuta mu privremena sloboda

Wang, Ellison i Singh priznali su krivicu i svjedočili protiv Bankman-Frieda na suđenju. Još nisu osuđeni.

Bankman-Fried je zatvoren sredinom kolovoza, nakon što mu je američki okružni sudac Lewis Kaplan opozvao jamčevinu zbog vjerojatnog pokušaja petljanja sa svjedocima najmanje dva puta – uključujući dijeljenje Ellisonovih privatnih spisa s novinarom New York Timesa.

U pismu Kaplanu, Bankman-Friedov psihijatar George Lerner napisao je da je njegov pacijent u spektru autizma. Bankman-Friedov otac, profesor prava Joseph Bankman, napisao je da se njegov sin dugo borio s uspostavljanjem kontakta očima i reagiranjem na društvene znakove, ali da mediji nisu marili za to dok je FTX napredovao.

“Jednom kada je tvrtka propala i njegovo bogatstvo je nestalo, ljudi su postali manje spremni na opraštanje te su te iste karakteristike tumačili… kao znak nepoštovanja, izbjegavanja ili laganja”, napisao je Bankman.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari