Izvršni direktor HSBC-a neočekivano odlazi s dužnosti, dionice u porastu

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3d/HSBC_Building_London.jpg/2048px-HSBC_Building_London.jpg
HSBC, London, Foto: Wikimedia.org

Izvršni direktor grupe HSBC, Noel Quinn, neočekivano odlazi u mirovinu nakon gotovo pet godina na toj poziciji. Najveća europska banka kaže da je u procesu pronalaženja nasljednika za Quinna, koji će ostati na toj ulozi dok se ne imenuje novi izvršni direktor, prenosi BBC.

“Nakon intenzivnih pet godina, sada je pravo vrijeme da uspostavim bolju ravnotežu između osobnog i poslovnog života”, rekao je Quinn, koji je u HSBC-u radio 37 godina. Prvi je put imenovan za izvršnog direktora na privremenoj osnovi 2019., nakon što je njegov prethodnik John Flint smijenjen s te uloge. U ožujku 2020. trajno je preuzeo HSBC.

HSBC razmatra kandidate unutar i izvan tvrtke a ova odluka uslijedila je nakon što je banka, sa sjedištem u Velikoj Britaniji izvijestila o padu dobiti od 1,8 posto u prva tri mjeseca 2024. godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Kompanija je rekla da je njezina dobit prije oporezivanja za to razdoblje iznosila 12,7 milijardi dolara odnosno 10 milijardi funti, što je malo bolje od očekivanja tržišnih analitičara.

Sa svojim kvartalnim rezultatima, banka je najavila međuisplatu investitorima od 0,10 dolara po dionici i rekla da će otkupiti do tri milijarde dolara svojih dionica.

HSBC je nedavno dovršio prodaju svojih operacija u Kanadi i najavio planove da isto učini sa svojim poslovanjem u Argentini, za što je zaslužan, prema ocjeni analitičara, upravo Quinn.

Prodaja je dio napora banke sa sjedištem u Londonu da se više usredotoči na brže rastuća tržišta u Aziji.

„Quinn je pokrenuo našu strategiju transformacije i stvorio jednostavnije, fokusiranije poslovanje koje donosi veće povrate”, rekao je predsjednik HSBC-a Mark Tucker.

Na londonskoj burzi, vrijednost HSBC dionica je porasla nakon objave kvartalnih rezultata i planova otkupa dionica koji su neutralizirali vijesti o odlasku njegova glavnog izvršnog direktora.

Dionice HSBC Holdingsa porasla je 2,7 posto nakon što je banka usmjerena na Aziju objavila dobit prije oporezivanja bolju od očekivane te otkup dionica u vrijednosti od tri milijarde dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari