HSBC: Otpis od tri milijarde dolara u Kini, osigurao rekordnu dobit

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9e/London_MMB_%C2%BB276_HSBC_Tower.jpg/1280px-London_MMB_%C2%BB276_HSBC_Tower.jpg
HSBC banka, London, Foto: Wikipedia Commons/mattbuck

HSBC Holdings izvijestio je o rekordnoj godišnjoj dobiti, koja je ipak bila ispod predviđanja analitičara jer je povećanje prihoda od viših kamata nadoknađeno s tri milijarde dolara od njegovog udjela u kineskoj banci.

HSBC, čija je tržišna vrijednost 160 milijardi dolara, izvijestio je o dobiti prije oporezivanja od 30,3 milijarde dolara za 2023., što je 78 posto više u odnosu na godinu ranije, ali lošije od brokerske procjene, koja je predviđala 34,1 milijarde dolara.

Britanski zajmodavac nagradio je ulagače novim otkupom dionica u iznosu od dvije milijarde dolara i rekao da će razmotriti posebnu dividendu od 0,21 dolara po dionici u prvoj polovici 2024. nakon što se dovrši prodaja u Kanadi, piše Reuters.

Međutim, rekordno visoku godišnju dobit pokvarilo je umanjenje vrijednosti udjela banke u kineskoj Banci komunikacija od tri milijarde dolara.

Dionice banke uvrštene na burzu u Hong Kongu pale su 3,4 posto u poslijepodnevnom trgovanju. Produbljivanje krize nekretnina u Kini imalo je snažan učinak na globalne banke koje su izložene u ovoj zemlji, pri čemu je HSBC izvršio najveći otpis do sada među stranim bankama.

Otpis udjela banke uslijedio je nakon pregleda vjerojatnih budućih novčanih tokova kineske banke i izgleda za rast kredita i kamatne marže uslijed kineskog gospodarskog oporavka koji je slabiji od očekivanog, rekao je HSBC.

Oporavak Kine nakon ponovnog otvaranja (nakon pandemije) bio je brži od očekivanog, ali je njezino gospodarstvo raslo u skladu s godišnjim ciljem od oko pet posto u 2023.”, rekao je predsjednik HSBC-a, Mark Tucker u priopćenju.

Najveća europska banka priopćila je da je i dalje oprezna u pogledu izgleda za rast kredita u prvoj polovici 2024., u odnosu na usporavanje gospodarskog rasta u mnogim gospodarstvima u kojima je inflacija i dalje prisutna.

HSBC je rekao da su troškovi porasli šest posto u 2023., više nego što je predviđao, zbog utjecaja viših od očekivanih bankovnih nameta u SAD-u i Britaniji. Također je rečeno da će troškovi porasti daljnjih pet posto u 2024., dok se bori s inflacijom dok ulaže u svoje poslovanje.

Banka je izvijestila o 14,6 posto povrata na materijalni kapital (ROTE), ključni cilj uspješnosti, u 2023., što je zaostajalo za procijenjenih 17 posto.

HSBC je rekao i da je njegov fond bonusa porastao na 3,8 milijardi dolara s 3,4 milijarde dolara u prethodnoj godini, odražavajući poboljšane rezultate, a također će pokrenuti novu shemu varijabilnih plaća za niže i srednje menadžersko osoblje.

Banka sa sjedištem u Londonu objavila je četvrtu privremenu dividendu od 0,31 američka dolara po dionici, što rezultira ukupnim iznosom za 2023. od 0,61 dolara po dionici.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari